Hlavní obsah

Nákyp se zelím a vepřovým masem

Hodnocení:
(5)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
1 hodina 50 minut
Náročnost
střední

Dnešní recept je určen zejména milovníkům kysaného zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů, zelný nákyp od čtenářky Vlasty Smutné z Veselí nad Moravou nevyjímaje. Pokud vám zbyl kousek pečeného masa, který už nevystačí na dostatek porcí, tenhle recept vás nadchne!

Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové pečeně bez kosti
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 400 g kysaného zelí
  • drcený kmín
  • 500 g brambor
  • 1 zakysaná smetana
  • 50 ml mléka
  • 1 cibule
  • olej
Článek

Postup

Krok 1: Pokud máte jakékoli maso už upečené, můžete následující krok vynechat. Vepřovou pečeni ze všech stran osolte, opepřete, potřete drceným kmínem a vložte do pekáčku. Maso podlijte hovězím vývarem nebo vodou a dejte na hodinu péct při 190 stupních Celsia.

Krok 2: Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji na oleji. Když začíná zlátnout, přidejte k ní upečené a na kostičky nakrájené maso a vše ještě chvilku restujte, aby se chutě spojily.

Krok 3: Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, v jiném hrnci uvařte doměkka také kysané zelí dochucené kmínem. Kdybyste brambory vařili spolu se zelím, zůstanou na povrchu tvrdé!

Krok 4: Na dno pekáčku rozprostřete uvařené zelí, na něj dejte maso na cibulce a úplně navrch rozložte na kolečka pokrájené brambory. V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s mlékem a pekáček jí zalijte.

Krok 5: Když máte všechno nachystané, vložte pekáček do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.

ynezorPumanzeSaNyknalC