Hlavní obsah
2,5
(11)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Aktualizováno

Dnešní recept je určen zejména milovníkům kysaného zelí. Připravit z něj jde neuvěřitelné množství různorodých pokrmů, zelný nákyp od čtenářky Vlasty Smutné z Veselí nad Moravou nevyjímaje. Pokud vám zbyl kousek pečeného masa, který už nevystačí na dostatek porcí, tenhle recept vás nadchne!

40 min.
Příprava
1 hod., 50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové pečeně bez kosti
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 400 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 500 g brambor
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 50 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 1 dl oleje
Článek

Postup

01.

Pokud máte jakékoli maso už upečené, můžete následující krok vynechat. Vepřovou pečeni ze všech stran osolte, opepřete, potřete drceným kmínem a vložte do pekáčku. Maso podlijte hovězím vývarem nebo vodou a dejte na hodinu péct při 190 stupních Celsia.

02.

Cibuli nakrájejte nahrubo a orestujte ji na oleji. Když začíná zlátnout, přidejte k ní upečené a na kostičky nakrájené maso a vše ještě chvilku restujte, aby se chutě spojily.

03.

Brambory uvařte v osolené vodě do poloměkka, v jiném hrnci uvařte doměkka také kysané zelí dochucené kmínem. Kdybyste brambory vařili spolu se zelím, zůstanou na povrchu tvrdé!

04.

Na dno pekáčku rozprostřete uvařené zelí, na něj dejte maso na cibulce a úplně navrch rozložte na kolečka pokrájené brambory. V misce rozmíchejte zakysanou smetanu s mlékem a pekáček jí zalijte.

05.

Když máte všechno nachystané, vložte pekáček do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.

Související témata:

Načítám