Hlavní obsah
3,3
(12)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Brambory, mrkev, niva. Jak z takto obyčejných surovin vykouzlit polévku s neobyčejnou chutí? Zeleninový základ stačí důkladně opéct, zalít domácím vývarem (nikoli bujonovou kostkou) a pohrát si s dochucením.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g brambor
  • 1 l vývaru
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého rozmarýnu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 100 g sýru Niva
  • 1/2 hrnku sekaných vlašských ořechů
Článek

Důkladné opečení cibule s mrkví dodá polévce vynikající chuť a přitom zabere jen pár minut. Zahuštěná je pouze zeleninou a zjemněná kysanou smetanou, která polévce dodá výraznější chuť než smetana klasická. Pokud můžete, dolaďte jídlo čerstvými bylinkami – já dala rozmarýn, ale výborný bude i tymián nebo pažitka.

Postup

01.

Cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev na půlkolečka a společně restujte 10 minut na rozehřátém sádle. V polovině opékání dost osolte. Mezitím oloupejte a nasekejte česnek najemno a brambory na kostky. K orestované zelenině vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte vývarem, aby česnek nezhořkl.

02.

Přidejte brambory a bobkový list a povařte doměkka. Odstraňte bobkové listy a rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a dochuťte sekaným rozmarýnem, solí a čerstvě mletým pepřem.

03.

Podávejte posypané nadrobeným sýrem (hodí se i čedar) a nasucho opraženými vlašskými ořechy.

Věděli jste, že výbornou bramborovou polévku uvaříte i ze zbylých brambor? Tři recepty, jak zužitkovat zbylé vařené brambory

Načítám