Hlavní obsah
3,4
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hustá cizrnová polévka chutná a voní téměř jako klasická gulášová a zachutná i těm, kdo si na veganská či vegetariánská jídla příliš nepotrpí. S kouskem pečiva nahradí i hlavní jídlo, a navíc je úspornější.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 1/2 ks paprik
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1,2 l hovězího vývaru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžičky paprik
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 ks brambor
  • 1 plechovka sterilované cizrny
  • 1 lžička majoránky
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno, oloupanou kořenovou zeleninu a papriku na menší kostky. Do hrnce vlijte olej a cibuli krátce orestujte. Až bude dosklovata, vsypejte do hrnce i zeleninu, základ řádně osolte a společně dál opékejte, až se rozvoní, zelenina trochu změkne a cibule začne lehce zlátnout, potrvá to 4–5 minut.

Tip: Pokud netrváte na zcela bezmasé variantě, nahraďte olej sádlem, polévka bude chutí ještě víc připomínat klasickou gulášovku.

02.

K opečené zelenině přidejte rajčatový protlak a dva stroužky prolisovaného česneku a rozmíchejte v horkém tuku. Hned poté vsypejte i mouku s kořením kromě majoránky a také krátce promíchejte. Základ zalijte asi půllitrem vody (nebo ještě lépe zeleninovým vývarem z odřezků a natí) a dobře rozmíchejte, až se uvolní i mouka, která se případně přichytila ke dnu. Dolijte i zbytek vody (vývaru), přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pod pokličkou zvolna probublávat.

Tip: Podle chuti můžete přidat do polévky i kousek ostrého chilli.

03.

Zatímco se polévka vaří, oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Asi po 10 až 15 minutách je přidejte do hrnce a uvařte doměkka. Ochutnejte a případně dosolte.

04.

Až budou brambory téměř měkké, přidejte do polévky poslední prolisovaný stroužek česneku a scezenou okapanou cizrnu. Už jenom krátce prohřejte a nakonec přidejte promnutou majoránku. Podávejte s dobrým chlebem nebo čerstvým pečivem.

Tip: Cizrna z plechovky práci ulehčí a urychlí. Levnější a ekologičtější ale bude, když si ji předem uvaříte. Ze zbytku pak můžete připravit hummus nebo ji zmrazit a použít později třeba do voňavého kari.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Načítám