Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Marikle pocházejí z tradiční romské kuchyně. Podávají se jako příloha: na fotografii jsou s obraným kachním masem. Skvěle se ale hodí také k polévkám či ke guláši nebo doplňují plněné zelné listy.

15 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 250 g hladké mouky
    1
  • 120 ml kefíru
    7
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce másla na pomazání
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Původně se marikle vyráběly jen z mouky zadělané vodou. Časem se ale recept proměnil a nejčastěji se vyrábí s kefírem či zakysanou smetanou. Setkat se můžete i s jinou podobou marikle, kdy je těsto silnější, někdy i kynuté. Podávají se jako příloha, tradičně k plněným zelným listům – holubkám.

Postup

01.

Hladkou mouku zadělejte s kefírem, olejem a solí. Nejlépe rukama nebo hnětacím hákem důkladně zadělejte a vytvořte pružné tuhé těsto. Nechte ho zhruba 15 minut přikryté odpočívat a pak ho rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého vyválejte tenkou placku.

02.

Placky opečte z obou stran na rozpálené suché pánvi nebo na litinové plotýnce. Hotové, ještě teplé placky potřete z obou stran máslem nebo kachním sádlem. Servírujte s trhaným masem nebo jako přílohu k dalším jídlům.

Z kefírového těsta se dělá také jednoduchý slaný koláč na plech s mletým masem

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie668,32 kJ
Bílkoviny3,95 g
Tuky5,55 g
Sacharidy23,04 g
Sůl0,78 g
SAFA1,4 g
Vláknina0,95 g
Cukry0,85 g

Načítám