Článek
Původně se marikle vyráběly jen z mouky zadělané vodou. Časem se ale recept proměnil a nejčastěji se vyrábí s kefírem či zakysanou smetanou. Setkat se můžete i s jinou podobou marikle, kdy je těsto silnější, někdy i kynuté. Podávají se jako příloha, tradičně k plněným zelným listům – holubkám.
Postup
01.
Hladkou mouku zadělejte s kefírem, olejem a solí. Nejlépe rukama nebo hnětacím hákem důkladně zadělejte a vytvořte pružné tuhé těsto. Nechte ho zhruba 15 minut přikryté odpočívat a pak ho rozdělte na 8 stejných dílů. Z každého vyválejte tenkou placku.
02.
Placky opečte z obou stran na rozpálené suché pánvi nebo na litinové plotýnce. Hotové, ještě teplé placky potřete z obou stran máslem nebo kachním sádlem. Servírujte s trhaným masem nebo jako přílohu k dalším jídlům.
Z kefírového těsta se dělá také jednoduchý slaný koláč na plech s mletým masem



