Hlavní obsah
3,2
(127)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Závitky v zelném listu dělávala moje prababička a už jako dítě jsem je milovala. Vyzkoušejte i vy tenhle skvělý recept na holubky, jak se zelným závitkům s mletým masem a rýží taky říká. Jsou pracnější, ale určitě se to vyplatí.

40 min.
Příprava
40 min.
Příprava
35 min.
Vaření
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na zelí
  • 1 hlávka bílého zelí
  • sůl
Na náplň
  • 300 g uvařené rýže
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • sůl a pepř
Na pečení
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • voda
Článek

Postup

01.

Větší zelnou hlávku zbavte horních zavadlých listů a vykrojte z ní spodní část košťálu. V osolené vodě ji zcela ponořenou vařte asi 20 minut, dokud listy nezměknou. Pak hlávku vyndejte, nechte chvíli zchladnout a rozdělte na listy. Z těch vykrájejte spodní tuhou část košťálu.

02.

Zatímco se zelí vaří, přichystejte si náplň. Tu připravíte jednoduše smícháním všech uvedených ingrediencí. Pak vezměte list, do horní části (bez díry po vykrojeném řapíku) doprostřed dejte asi lžíci náplně a vytvarujte ji do tvaru válečku. Přes náplň přehněte horní kousek listu, pak i oba boky zeleného listu, abyste tak náplň v podstatě uzavřeli. Teď už stačí závitek zcela dorolovat.

03.

Srolované závitky klaďte klidně těsně vedle sebe do většího pekáče, z uvedeného množství masa jich bude asi 60. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. Závitky podlijte asi 5 mm vody, přidejte pár lžic oleje a pečte asi 30 minut dozlatova.

Vyzkoušíte je taky?

Reklama

Související témata: