Hlavní obsah
4,8
(5)
Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Foto: Chatham172, Shutterstock.com

Gója nebo také goja či romská klobása patří mezi tradiční romská jídla. Pokud vás někdo pohostí domácí gójou, projevuje vám tím úctu, jelikož se nejedná zrovna o nejsnazší a nejrychlejší recept. To však neznamená, že ho nezvládnete! Podle našeho postupu máte úspěch zaručen.

1 hod.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 2 m vepřových střev
  • 1 kg brambor
  • 6 stroužků česneku
  • 3 ks cibule
  • 6 lžiček sušené majoránky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 ks sádla
Článek

Když se řekne tradiční romská kuchyně, některým z nás se vybaví holubky (zelné závitky) nebo různé pikantní směsi. Mezi romskou klasiku však patří i gójas - bramborové klobásy. Vzhledem připomínají vinnou klobásu, kterou často servírujeme jako součást štědrovečerní večeře. Stejnou tradici mají i Romové se svou bramborovou variantou, ale to neznamená, že si ji nemůžete dopřát i po zbytek roku. Protože gója patří mezi náročnější recepty, připravuje se ve větším množství. Jestliže nechystáte pořádnou hostinu pro více osob, upravte si poměr nebo předvařené klobásy po vychladnutí zamrazte.

01.

Vepřová tlustá střeva několikrát propláchněte v tekoucí vodě, protože od řezníka bývají čištěná solí. Ta by samozřejmě dodala pokrmu nežádoucí chuť. Také můžete použít střívka umělá, ale připravíte se tak o autentičnost pokrmu.

02.

Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Nechte je chvíli odstát a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. K přípravě receptu se víc hodí pozdní typ brambor, který není tak vodnatý.

03.

K bramborám přidejte najemno nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Dále vsypte v dlani promnutou majoránku, sůl, pepř a kmín. Také můžete přidat například muškátový květ, je zcela na vás, jaké chutě v bramborovém těstě preferujete.

04.

Přidejte mouku a důkladně propracuje, dokud nevznikne kompaktní těsto. Kdyby se nedařilo, vyklepněte do směsi 1-2 vejce.

05.

Vyčištěná střeva překrojte přibližně po 50 cm a vzniklé dutiny naplňte do poloviny jejich objemu bramborovou směsí (při vaření náplň nabyde). Konce zajistěte uzlíkem, nití nebo špejlí.

06.

Takto připravené klobásy vložte do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte asi 30 minut. Mezitím zapékací mísu vymažte sádlem a troubu předehřejte na 180 °C.

07.

Uvařené gójas naskládejte do pekáčku tak, aby se nepřekrývaly, a dejte péct dozlatova, trvá to asi 45 minut. Poté klobásy otočte a nechte opéct i z druhé strany. Kdyby se vám přichytávaly, podlijte je trochou vody nebo ještě lépe světlým pivem.

08.

Hotové klobásy srolujte jako vinné nebo rozkrájejte asi na 10cm kusy a servírujte s libovolnou přílohou. Mezi romské klasiky patří například kysané zelí nebo kvašená zelenina.

Tip: Pokud chcete, aby byl pokrm vydatnější, můžete do bramborového těsta přidat na malé kostičky pokrájený a vyškvařený vepřový bůček. Také jím, nebo osmaženou cibulkou, můžete gójas posypat před servírováním.

Domácí gójas jste už zvládli, teď ještě příloha. Ať už zvolíte kysané zelí jen ze 3 surovin, nebo kvašenou zeleninu, nešlápnete vedle.

Související články

Načítám