Hlavní obsah
4,7
(3)
Foto: stockfoto, Shutterstock.com

Foto: stockfoto, Shutterstock.com

Láká vás vepřová pečínka, kynuté knedlíčky a sladkokyselé zelí, ale nevíte, zda tradiční vepřo knedlo zelo zvládnete? Podle tohoto fotonávodu to půjde raz dva – není na tom nic těžkého. A kdo stále váhá nad přípravou houskového knedlíku, ten ho prostě pro začátek koupí.

45 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso
  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1 ks cibule
  • 2 špetky kmínu
  • 2 lžičky soli
Na knedlíky
  • 2 ks rohlíku
  • 500 g hrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky soli
Na dušené zelí
  • 500 g bílého sterilovaného zelí
  • 1 ks cibule
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 ks brambor
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce cukru
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1 lžíce oleje
Článek

Postup

Foto: Ondřej Hošt

Tohle všechno budete potřebovat: rozhodně se nejedná o žádné nedostupné ingredienceFoto: Ondřej Hošt

01.

Maso (lze použít i krkovičku) omyjte a pomocí nože odstraňte blány. Je-li kus masa velký, můžete ho nakrájet na menší kousky. Do pekáčku, v němž budete pečeni připravovat, nasypejte nahrubo pokrájenou cibuli. Maso pořádně osolte a posypejte kmínem, položte ho na cibuli a podlijte přibližně sklenicí vody. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu a tři čtvrtě. V průběhu pečení maso občas podlijte troškou vody, přelijte ho vypečenou šťávou, a pokud se na to cítíte, tak ho můžete i jednou otočit.

Foto: Ondřej Hošt

Nasolené a nakmínované maso položte na hrubě pokrájenou cibuli a podlijte vodou. Maso lze potřít i prolisovaným stroužkem česneku a nebo posypat špetkou mletého pepřeFoto: Ondřej Hošt

02.

Zatímco se maso peče, máte dost času na přípravu houskových knedlíků: Do hrníčku nalijte trochu vlažného mléka, rozmíchejte v něm cukr, rozdrobte do něj kvasnice (potřebujete půl kostky) a nechte je vzejít – trvá to zhruba 10 až 15 minut. Rohlíky nakrájejte na drobné kostičky, přisypejte k nim mouku, osolte a přidejte vejce, zbytek mléka a vykynutý kvásek. Vypracujte hladké těsto, které drží při sobě, podle potřeby přidávejte mléko.

Foto: Ondřej Hošt

Udělat knedlíky není nijak složité, ale vždy je možné je koupit nebo použít směs v pytlíkuFoto: Ondřej Hošt

03.

Hotové těsto přikryjte utěrkou a dejte ho na půl hodiny kynout na teplé místo. Z vykynutého těsta vyválejte dvě šišky (nebo víc, pokud máte menší kastrol) a vložte je do širšího hrnce do vroucí osolené vody. Nepřiklápějte! Po deseti minutách knedlíky vařečkou lehce obraťte. Pokračujte ještě osm minut, poté je z vody vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich unikla pára. Vyndat knedlík z vroucí vody může být pro nezkušeného kuchaře problém: dělá se to pomocí dvou talířů, ale ideální a také bezpečný je podběrák na knedlíky.

Foto: Ondřej Hošt

Knedlíky ve vařící vodě dost nabudou, tak s tím počítejte při volbě kastroluFoto: Ondřej Hošt

04.

A zatímco se vaří knedlíky, připravte si zelí. Bude to jednoduché, protože užijete sterilované zelí ze sklenice – vylijte ho do cedníku a nechte okapat. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte ji na oleji nebo sádle zesklovatět. Přidejte k ní slaninu pokrájenou na kostičky a vše opečte dozlatova. Pak do hrnce vyklopte okapané zelí, dobře promíchejte se slaninou, podlijte trochou nálevu nebo vodou (tekutinu přilévejte jen po lžících, ať není zelí moc řídké!).

Foto: Ondřej Hošt

Slaninu můžete klidně vynechat. Zelí dochuťte podle sebe: solí, cukrem, octem či nálevem...Foto: Ondřej Hošt

Tip: Nechcete použít nakládané zelí ze sklenice, ale hodláte postupovat pěkně od základu? Podívejte se na video, jak udělat domácí bílé zelí z hlávky.

05.

Zelí přiklopte pokličkou a na mírném ohni za občasného míchání a případně i podlévání duste 10 minut. Měkké zelí dochuťte cukrem, solí, kmínem a případně i nálevem či octem tak, aby vám vyhovovalo. Úplně nakonec vmíchejte najemno nastrouhanou syrovou oloupanou bramboru, která zelí krásně zahustí. Už jen velmi krátce povařte do zhoustnutí a je hotovo.

Foto: Ondřej Hošt

Najemno nastrouhaná syrová brambora zelí bleskově a zdravě zahustí, jen ho rychle odstavte, aby se nechytiloFoto: Ondřej Hošt

06.

Zahuštěné zelí přikryjte pokličkou a odstavte z ohně. Hotové maso vyndejte z výpeku a odložte stranou, můžete ho zabalit do alobalu, aby se chuťově usadilo a nevystydlo. Je-li výpek z pečeně moc řídký, je dobré ho trochu zahustit (lžící studeného másla) či redukovat (vyvařit přebytečnou tekutinu) a vytvořit hustší šťávu. Výpek lze i rozmixovat dohladka a přichutit třeba špetkou sušeného česneku. Až je výpek hotový, vybalte maso z alobalu a nakrájejte na plátky. (Pokud to moc nejde, udělejte klidně porce à la trhané maso a přelijte je výpekem.)

Jak vidíte, vepřová pečeně nepředstavuje žádný problém. A zelí či knedlík se dají dělat na mnoho jednodušších i složitějších způsobů. Možná vám bude vyhovovat špaldový fitness knedlík z hrnku anebo nadýchaný karlovarský knedlík. A místo hlávkového zelí můžete udělat kapustové zelí s česnekem a smetanou, případně smetanový špenát.

Reklama

Načítám