Hlavní obsah
3,1
(247)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

S vajíčkem, nebo ve vajíčku? Když zbude knedlík, Čech ho nakrájí na kostky a udělá s vajíčkem. Slovák vezme kolečko knedlíku a obalí ho ve vajíčku. Zkuste tuhle slovenskou zajímavost! Knedlík ve vajíčku je vláčný, kolem ho zdobí křupavá krajka. Pro další chuťový rozměr přidejte výrazný sýr.

5 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 300 g houskového knedlíku
  • 3 ks vejce
  • 30 g sýru s modrou plísní
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžičky přepuštěného másla
Článek

Postup

01.

Orientačně potřebujete jedno větší vejce na tři kolečka knedlíků. V hlubokém talíři vidličkou rozšlehejte vajíčka se špetkou soli a pepře. 

02.

Sýr nakrájejte na velmi jemné plátky, nebo ho rozdrobte a dejte na jiný talířek.

03.

Ve velké pánvi rozpalte přepuštěné máslo nebo jiný tuk na smažení. Kolečka knedlíků namočte z obou stran ve vajíčku a vložte do rozpálené pánve. Já to dělávám tak, že talíř s vajíčkem jednou rukou podržím těsně nad pánví a vidličkou rychle přemístím knedlík do pánve tak, aby z něj steklo co nejmíň vajíčka – tím se vytvoří po krajích lehce opečená křupavá vajíčková krajka.

04.

Krátce osmažte na jedné straně (opravdu stačí pár sekund) do světle zlaté barvy. Otočte a osmaženou stranu ihned poklaďte sýrem, ať se sýr stačí rozpustit. Krátce osmažte i z druhé strany.

05.

 V létě doporučuji podávat se salátem z čerstvé zeleniny, v zimě přidejte kyselé okurky nebo kvašené zelí.

Tip: Sýr s modrou plísní můžete nahradit jakýmkoliv oblíbeným sýrem. Tvrdší sýry předem nastrouhejte. K dokonalosti tohle jídlo dotáhnete tak, že osmažené knedlíky se sýrem ještě krátce zapečete pod grilem.

Máte chuť na českou klasiku? Uvařte si plněné knedlíky s uzeným a zelím!

Reklama

Související témata:

Načítám