Hlavní obsah
3,1
(658)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Knedlíky s vajíčkem umějí být pěkně nudná kaše na talíři. Když jim ale dáte dostatek péče, vykouzlíte z nich skvělé hlavní jídlo, které si budou všichni chtít přidat. A přitom pravidel, která je potřeba dodržet, je jen pár. Pojďte si je osvěžit!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Knedlíky s vajíčkem
  • 6 koleček houskového knedlíku
  • 40 g másla
  • 3 ks vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1/4 lžičky muškátového květu
  • 1 lžička soli a pepře
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Podle chuti
  • 1/2 ks cibule
  • 30 g škvarků
  • 50 g anglické slaniny
K podávání
  • 40 g kyselých okurek
  • 20 g nakládané červené řepy
Článek

Postup

01.

Knedlíky nakrájejte na kostičky. Kromě klasických houskových knedlíků klidně použijte přebytky karlovarského nebo špekového.

02.

V pánvi rozehřejte máslo a promíchejte ho s kostičkami knedlíků – máslo by je mělo hezky obalit. Pak je opečte už skoro nasucho dozlatova. 

03.

Než se knedlíky opečou, prošlehejte vejce s trochou mléka, muškátovým květem, solí a pepřem, případně i špetkou drceného kmínu. Směs nalijte na opečené knedlíky a promíchejte. Nechte zatuhnout a opět promíchejte. Takhle několikrát opakujte, dokud vejce neztuhne. Myslete ovšem na to, že vejce má být sice ztuhlé, ale ne zcela hotové, protože pak by bylo příliš suché.

04.

Nakonec vmíchejte nasekanou pažitku a ještě jednou promíchejte, jen aby lehce zavadla, ale zůstala svěží a voňavá.

05.

Ihned podávejte. Míchaná vajíčka jsou skvělá s kyselou okurkou nebo nakládanou červenou řepou.

Tip

Někdo dá do rozpuštěného másla nejdřív zpěnit jemně nakrájenou cibulku a pak teprve knedlík. V této fázi je rovněž vhodné – pokud na ně máte chuť – přidat jemně nasekané škvarky nebo drobně nakrájenou slaninu.

Uprostřed houbové sezony určitě oceníte také recept na jihočeské houbové knedlíky s cibulkou nebo si dopřejte špekové knedlíky s cibulkou a červeným zelím.

Reklama

Načítám