Hlavní obsah
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Lahodnější lívance jen těžko najdete. Tyto syrniky obsahují množství tvarohu a jen trochu mouky, takže jsou vláčné i křupavé zároveň, a navíc zasytí na delší čas.

15 min.
Příprava
6 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Na těsto a přípravu
  • 250 g tučného tvarohu v alobalu
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 1 lžička vanilkové pasty
    1
    3
    6
    7
    12
  • 20 g moučkového cukru
  • 60 g polohrubé mouky
    1
  • 30 g polohrubé mouky na podsypání
    1
  • 1/2 lžíce ghí
    7
K podávání
  • 1 hrst ostružin
  • 3 lžíce hustého bílého jogurtu
    7
  • 5 g moučkového cukru na posypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Syrniki dobře chutnají teplé, ale snad ještě více studené, ba dokonce vychlazené z lednice. A to obzvlášť v létě. Můžete je doplnit čerstvým ovocem ze zahrádky – celými kousky, rozmačkaným i lehce provařeným. K dochucení syrniků můžete použít nejen vanilkovou pastu, ale také například citronovou kůru anebo skořici, ta výborně vyladí „zimní“ variantu syrniků s dušenými hruškami a jablky.

Postup

01.

Tvaroh propracujte vidličkou s vejcem a vanilkovou pastou, dokud nevznikne hladký krém.

02.

Do tvarohu zapracujte vařečkou lžíci moučkového cukru a 3 lžíce polohrubé mouky.

03.

Těsto rozdělte na 5 stejně velkých kousků a z každého pomoučenýma rukama vytvarujte placičku o síle asi 1 cm. Obalte je v polohrubé mouce.

04.

Rozehřejte pánev, potřete ghí a syrniki smažte z obou stran dozlatova. Bude to trvat 2–3 minuty.

05.

Podávejte například s jogurtem nebo zakysanou smetanou a ostružinami anebo s různými ovocnými omáčkami a přelivy. Lehce posypejte moučkovým cukrem.

Tvaroh dodává těstu vláčnost, křehkost i bílkoviny. Výborné jsou povidlové šátečky z tvarohového těsta ze 3 ingrediencí, výtečná je i vánočka či mazanec z tvarohového těsta bez kynutí a pletení a luxusně chutná tvarohová bábovka s čokoládou.

Načítám