Článek
Salát z pečeného lilku je výborný a může se stát lehkou večeří, když ho podáváte třeba na plátku opečené bagetky, ale i zajímavou přílohou například ke grilovanému masu. A pokud milujete kapary, tak vás potěší, že se právě do něj hodí a v kombinaci s olivami mu dodávají zajímavý pikantní šmrnc.
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lilky omyjte a podélně rozkrojte. Dužinu nakrojte do mřížky, pokapejte asi 2 lžícemi oleje a položte na pečicí papír řeznou stranou nahoru. Osolte a při 200 °C pečte asi 40 minut doměkka. Pečené lilky nechejte vychladnout.
02.
Zatímco lilky chladnou, nakrájejte cibuli, česnek a kapii najemno. Pak na zbylé lžíci oleje osmahněte cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět, nakonec vmíchejte kapii a smažte do změknutí. Směs lehce osolte a nechte vychladnout.
03.
Z vychladlých lilků vydlabejte lžící dužinu a nasekejte ji nadrobno. Přidejte k ní vychladlou směs z pánve, sůl, pepř, nasekané bylinky (například petrželku, bazalku a tymián), trochu si jich nechejte stranou na ozdobu. Přidejte kapary, ochuťte octem a zakápněte olejem. Dobře promíchejte.
Ozdobte kousky oliv, kapary, vločkovou solí a čerstvými bylinkami. Chutné i pěkné jsou i chilli vločky.
Tip: K lilkovému salátu podávejte plátky baget opečené nasucho na pánvi.
Zkuste recept na výborné zdravé lilkové pizzy bez mouky. Budete nadšení!