Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi lilek? Recepty na přípravu téhle úžasné zeleniny se často zužují na grilování nebo pečení. Co si je obohatit o skvělý lilkový salát? Je úžasný jako lehká večeře i jako příloha. A obejde se bez masa, bez majonézy i bez rajčat.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Na salát
  • 2 ks lilku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 ks červené cibule
  • 2 ks stroužku česneku
  • 1 ks kapie
  • 2 lžíce bylinek podle chuti
  • 2 lžičky kaparů
Na dokončení
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička kaparů
  • 10 ks černých oliv
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1/2 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
Článek

Salát z pečeného lilku je výborný a může se stát lehkou večeří, když ho podáváte třeba na plátku opečené bagetky, ale i zajímavou přílohou například ke grilovanému masu. A pokud milujete kapary, tak vás potěší, že se právě do něj hodí a v kombinaci s olivami mu dodávají zajímavý pikantní šmrnc.

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem. Lilky omyjte a podélně rozkrojte. Dužinu nakrojte do mřížky, pokapejte asi 2 lžícemi oleje a položte na pečicí papír řeznou stranou nahoru. Osolte a při 200 °C pečte asi 40 minut doměkka. Pečené lilky nechejte vychladnout.

02.

Zatímco lilky chladnou, nakrájejte cibuli, česnek a kapii najemno. Pak na zbylé lžíci oleje osmahněte cibuli, přidejte česnek a nechte ho rozvonět, nakonec vmíchejte kapii a smažte do změknutí. Směs lehce osolte a nechte vychladnout.

03.

Z vychladlých lilků vydlabejte lžící dužinu a nasekejte ji nadrobno. Přidejte k ní vychladlou směs z pánve, sůl, pepř, nasekané bylinky (například petrželku, bazalku a tymián), trochu si jich nechejte stranou na ozdobu. Přidejte kapary, ochuťte octem a zakápněte olejem. Dobře promíchejte.

Ozdobte kousky oliv, kapary, vločkovou solí a čerstvými bylinkami. Chutné i pěkné jsou i chilli vločky.

Tip: K lilkovému salátu podávejte plátky baget opečené nasucho na pánvi.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 699,29 kJ
Bílkoviny6,85 g
Tuky27,85 g
Sacharidy29,47 g
Sůl2,81 g
SAFA4,81 g
Vláknina15,91 g
Cukry14,15 g

Načítám