Hlavní obsah
3,1
(140)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

Když máte chuť na skvělé jídlo, ale v kuchyni nechcete strávit příliš času, hledejte v italských kuchařkách. Tenké plátky křehkého masa v citronové omáčce s máslem a pikantními hořko-kyselými kapary budou hotové do dvaceti minut a můžu vás ujistit, že pánvičku vytřete do poslední kapky.

5 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kuřecích prsou
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce másla
  • 1 ks šalotky
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 4 lžíce kaparů
  • 2 lžíce listové petržele
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Piccata se tradičně připravuje z tenkých plátků telecího masa. Můžete ale použít i kuřecí prsa: když je správně nakrájíte, získáte levnější, ale neméně dobrou alternativu.

Postup

01.

Z kuřecích prsou oddělte menší vnitřní sval (někdy se mu říká i kuřecí panenka, je to ten kousek masa, který na prsou drží jenom volně). Větší sval položte na prkénko oblou stranou nahoru a naplocho ho přidržte celou dlaní. Ostrým nožem ho rozkrojte na polovinu tak, že nůž povedete rovnoběžně s prkénkem – získáte tak dva stejně vysoké tenčí plátky, kterým bude k propečení stačit pár minut. Maso osolte a opepřete z obou stran.

02.

Do větší pánve vlijte olej, přidejte lžíci másla a nechte zahřát na středním ohni. Až bude tuk horký, zlehka obalte maso v hladké mouce, přebytečnou mouku setřeste a maso opečte z obou stran dohněda, potrvá to asi 3–4 minuty z každé strany.

Tip: Když se vám maso do pánve nevejde v jedné vrstvě, osmažte ho postupně v několika várkách. V mouce ho vždy obalujte těsně před tím, než půjde do pánve.

03.

Osmažené maso vyjměte a nechte chvíli bokem. Do pánve přidejte šalotku nakrájenou nadrobno a lžíci másla. Osolte, opepřete a za stálého míchání ji osmažte dosklovata. Do pánve poté přidejte citronovou šťávu, vývar a ze dna pánve odvařte všechny přípečky z masa.

Tip: Puristé, tedy milovníci stylové čistoty, můžou šalotku úplně vynechat, jídlo bude skvělé a rychleji připravené i bez ní. Já ji mám v omáčce ráda, dodá ji příjemnou sladkost a chuť navíc.

04.

Do pánve vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo, a už jenom krátce povařte, postačí 4–5 minut, občas maso v omáčce obraťte. Až omáčka zhoustne, přidejte ještě kapary a nechte je už jenom krátce prohřát. Odstavte z ohně, do omáčky zašlehejte poslední lžíci masa a ihned podávejte bohatě posypané čerstvou petrželkou. Jako příloha se hodí těstoviny, ale postačí jenom kousek bílé bagety, kterou vytřete všechnu tu skvělou máslovou omáčku.

V italských kuchařkách se můžete poohlédnout také po receptu na dezert. Tiramisu do skleničky bude hotové za 10 minut, za vyzkoušení ale stojí i náročnější sicilské trubičky cannoli.

Reklama

Načítám