Hlavní obsah
3,2
(146)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na elegantní francouzský dort fraisier už jste možná narazili, ale jestli jste alespoň trošku jako my, už jste nejspíš někdy narazili i na to, že se vám prostě nechce péct. I to má ale řešení! Zkuste naši zjednodušenou nepečenou verzi tohoto jahodového koláče. Je krásně nadýchaná, je tak akorát sladká a přitom obdobně efektní. Jen nezapomeňte, že nejlepší je koláč nachystat den předem, aby hezky zatuhl.

25 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Korpus
  • 140 g máslových sušenek
  • 60 g másla
Náplň
  • 450 g čerstvých jahod
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g bílé čokolády
  • 4 plátky želatiny
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Recept je vlastně zjednodušená nepečená verze dortu fraisier (v odkazu najdete podrobný návod s fotkami krok za krokem). Na dno formy s odnímatelným okrajem položte pečicí papír o něco větší než je forma, boky formy obalte potravinářskou fólií a papír v ní skřípněte.

02.

Sušenky rozmixujte nebo nadrťte válečkem v utěrce, smíchejte s rozpuštěným máslem a pořádně utlačte na dno formy. Jahody omyjte, rozpulte a ty nejhezčí vyskládejte kolem dokola formy řeznou stranou ven. Zbylé si buď nechte na ozdobu, nebo nasekejte doprostřed dortu.

03.

Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v trošce vody. Čokoládu rozpusťte a nechte chvilku vychladnout. Šlehačku ušlehejte dotuha. Tvaroh prošlehejte s vanilkovým cukrem a postupně vmíchejte čokoládu a kysanou smetanu.

04.

Želatinu krátce do rozpuštění zahřejte (nesmí se vařit) a přidejte ke krému. Na závěr opatrně zapracujte šlehačku. Zdobicím sáčkem nebo lžičkou nejprve vyplňte mezery mezi jahodami krémem a poté zbytek natřete doprostřed. Přidat můžete i zbylé nasekané jahody.

05.

Nechte do druhého dne zatuhnout v lednici, poté opatrně rozbalte fólii, stáhněte formu a odstraňte fólii i papír.

Pozor na palmový tuk! Pokud si na „palmáč“ dáváte pozor při nákupu čokolád, asi vás nepřekvapí, že ho obsahuje i spousta sušenek. Sledujte tedy složení, sušenky můžete nakupovat i v bio kvalitě a bez obalu. Nebo si upečte rovnou domácí máslové sušenky!

Sezona jahod je už za rohem! Další recepty najdete zde. Máte nějaký svůj oblíbený recept na nepečený dezert? Podělte se o něj! U nás teď nejvíc frčí makový nepečený cheesecake a bleskové tiramisu.

Reklama

Související témata:

Načítám