Hlavní obsah

Nepečený jahodový koláč s bílou čokoládou

Hodnocení:
(139)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
neuvedeno
Náročnost
nízká

Na elegantní francouzský dort fraisier už jste možná narazili, ale jestli jste alespoň trošku jako my, už jste nejspíš někdy narazili i na to, že se vám prostě nechce péct. I to má ale řešení! Zkuste naši zjednodušenou nepečenou verzi tohoto jahodového koláče. Je krásně nadýchaná, je tak akorát sladká a přitom obdobně efektní. Jen nezapomeňte, že nejlepší je koláč nachystat den předem, aby hezky zatuhl.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na korpus
  • 140 g máslových sušenek
  • 60 g másla
Na náplň
  • 450 g čerstvých jahod
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 250 ml šlehačky
  • 200 g bílé čokolády
  • 4 plátky želatiny
  • 1 vanilkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Recept je vlastně zjednodušená nepečená verze dortu fraisier (v odkazu najdete podrobný návod s fotkami krok za krokem). Na dno formy s odnímatelným okrajem položte pečicí papír o něco větší než je forma, boky formy obalte potravinářskou fólií a papír v ní skřípněte.

Krok 2: Sušenky rozmixujte nebo nadrťte válečkem v utěrce, smíchejte s rozpuštěným máslem a pořádně utlačte na dno formy. Jahody omyjte, rozpulte a ty nejhezčí vyskládejte kolem dokola formy řeznou stranou ven. Zbylé si buď nechte na ozdobu, nebo nasekejte doprostřed dortu.

Krok 3: Želatinu nechte 10 minut nabobtnat v trošce vody. Čokoládu rozpusťte a nechte chvilku vychladnout. Šlehačku ušlehejte dotuha. Tvaroh prošlehejte s vanilkovým cukrem a postupně vmíchejte čokoládu a kysanou smetanu.

Krok 4: Želatinu krátce do rozpuštění zahřejte (nesmí se vařit) a přidejte ke krému. Na závěr opatrně zapracujte šlehačku. Zdobicím sáčkem nebo lžičkou nejprve vyplňte mezery mezi jahodami krémem a poté zbytek natřete doprostřed. Přidat můžete i zbylé nasekané jahody.

Krok 5: Nechte do druhého dne zatuhnout v lednici, poté opatrně rozbalte fólii, stáhněte formu a odstraňte fólii i papír.

Pozor na palmový tuk! Pokud si na „palmáč“ dáváte pozor při nákupu čokolád, asi vás nepřekvapí, že ho obsahuje i spousta sušenek. Sledujte tedy složení, sušenky můžete nakupovat i v bio kvalitě a bez obalu. Nebo si upečte rovnou domácí máslové sušenky!

Sezona jahod je už za rohem! Další recepty najdete zde. Máte nějaký svůj oblíbený recept na nepečený dezert? Podělte se o něj! U nás teď nejvíc frčí makový nepečený cheesecake a bleskové tiramisu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek