Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento osvědčený recept na švestkové knedlíky je v tomto případě ozvláštněn posypkou z nastrouhaného perníku, který se ke švestkám a bramborovému těstu dokonale hodí. A můžete si upéct i domácí!

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na knedlíky
  • 350 g vařených brambor ve slupce
  • 80 g hrubé mouky
  • 50 g dětské krupičky
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 12 ks švestek
K podávání
  • 30 g perníku na strouhání
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 50 g másla
Článek

Švestky zvolte pro tento recept spíš menší. Tím, že je bramborové těsto lehce osolené, tak řídne, proto s ním pracujte rychle. Ovoce si připravte předem a dejte včas vařit vodu.

Postup

01.

Očištěné švestky nařízněte a vyndejte z nich pecky. Brambory na těsto uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle nebo nadrťte lisem na brambory. Přidejte vejce, mouku, krupičku a špetku soli. Ručně vypracujte kompaktní těsto.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Hotové těsto rozdělte na cca 12–14 stejných částí, do každé zabalte vypeckovanou švestku a utvořte knedlík. Až voda začne vřít, ihned dejte knedlíky vařit (ve dvou várkách), dokud nevyplavou na hladinu a pak ještě asi minutu.

03.

Uvařené knedlíky podávejte posypané strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polijte je rozpuštěným máslem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 199,32 kJ
Bílkoviny11,24 g
Tuky16,26 g
Sacharidy81,45 g
Sůl0,41 g
SAFA7,64 g
Vláknina7,02 g
Cukry23,32 g

Načítám