Článek
Švestky zvolte pro tento recept spíš menší. Tím, že je bramborové těsto lehce osolené, tak řídne, proto s ním pracujte rychle. Ovoce si připravte předem a dejte včas vařit vodu.
Postup
01.
Očištěné švestky nařízněte a vyndejte z nich pecky. Brambory na těsto uvařte ve slupce doměkka. Nechte je zcela zchladnout, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle nebo nadrťte lisem na brambory. Přidejte vejce, mouku, krupičku a špetku soli. Ručně vypracujte kompaktní těsto.
02.
Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody. Hotové těsto rozdělte na cca 12–14 stejných částí, do každé zabalte vypeckovanou švestku a utvořte knedlík. Až voda začne vřít, ihned dejte knedlíky vařit (ve dvou várkách), dokud nevyplavou na hladinu a pak ještě asi minutu.
03.
Uvařené knedlíky podávejte posypané strouhaným perníkem, moučkovým cukrem a polijte je rozpuštěným máslem.