Hlavní obsah
3,5
(11)
Foto: Piotr Krzeslak, Shutterstock.com

Foto: Piotr Krzeslak, Shutterstock.com

Česká klasika, která neomrzí –⁠ přesně to jsou kynuté knedlíky se švestkami. My je pro vás ještě trochu vylepšili o tvarohový krém, který dodá jídlu na svěžesti.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
12 knedlíků
Na knedlíky
  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml teplého mléka
  • 50 g cukru
  • 1 ks vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
  • 12 ks vypeckovaných švestek
  • 12 ks kostkového cukru
Na dokončení
  • 1 lžíce másla na pomazání
  • 100 g perníku na strouhání
Na krém
  • 200 g 30% zakysané smetany
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 2,5 lžíce cukru moučka
  • 1 balíček vanilkového cukru
Článek

Švestkové knedlíky můžete samozřejmě připravit i z bramborového těsta, ale pokud máte trochu času nazbyt, vrhněte se do těch klasických, kynutých. Jsou krásně nadýchané a ta troška práce za to stojí. Když je ještě přelijete tvarohovým krémem, budete mít pocit, že jste se zakousli do obláčku.

Postup

01.

V menší misce smíchejte sušené droždí s trochou cukru a částí vlažného mléka. Nechte chvíli odpočinout na teplém místě, dokud nevzejde kvásek.

Tip: Pokud máte raději klasické droždí v kostce, platí, že na 500 g mouky by se měla použít polovina. U ovocných knedlíků však můžete dát klidně ¾ až celou kostku.

02.

Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a vejce. Vypracujte těsto, které je ve výsledku krásně hladké, pružné a nelepivé. Pokud se vám takové těsto nedaří, přidejte trochu mouky.

03.

Těsto nechte na teplém místě v misce pod čistou utěrkou kynout asi 1 hodinu nebo dokud zdvojnásobí objem.

04.

Vykynuté těsto opatrně vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na 12 stejně velkých kousků. Každou část rozprostřete do kruhu a položte na ni jednu švestku s kostkou cukru, kterou umístíte místo pecky.

Tip: Kostku cukru můžete nahradit lžičkou cukru.

05.

Těsto pečlivě zabalte okolo švestky, aby vznikl knedlík. Ujistěte se, že je švestka dobře uzavřená uvnitř. Hotové knedlíky nechte ještě chvíli odpočinout.

06.

Knedlíky vařte v hrnci s vroucí osolenou vodou asi 10-15 minut, záleží na velikosti. Hotové je vyndejte z vody děrovanou naběračkou a ihned je propíchněte, aby z nich mohla uniknout pára. Poté je potřete máslem, díky tomu budou mít krásný povrch a neslepí se.

06.

Na krém prošlehejte zakysanou smetanu a tvaroh. Přidejte oba cukry a dobře promíchejte, dokud není krém hladký. Podle chuti můžete přidat ještě víc cukru.

07.

Hotové knedlíky servírujte s tvarohovým krémem a pro lepší chuť je můžete zastrouhat perníkem.

Ovocné knedlíky třikrát jinak. Nebo zkuste jinou naši sladkou klasiku: smažené škubánky s mákem

Načítám