Hlavní obsah
3,1
(87)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Švestkové knedlíky jsou klasika, která v září nesmí chybět na talíři. A možná i vy patříte k těm, kdo milují kombinaci máku a švestek. Tak zapomeňte na nudný makový posyp a mák dejte rovnou do těsta. Je to opravdová lahůdka!

20 min.
Příprava
8 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 120 g krupičky
  • 2 lžíce máku
  • 12 ks švestek
K servírování
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 3 kousky másla
  • 1 kelímek bílého jogurtu
Článek

Postup

01.

Tvaroh volte pokud možno ten v kostce a ne ve vaničce: ve vaničce je hodně mokrý, což je pro tvarohové těsto na knedlíky nevhodné. Pokud jiný nemáte, počítejte asi s jednou lžicí krupičky navíc.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. K tvarohu do mísy přidejte vejce, krupičku a mletý mák a vymíchejte hladké těsto. Čím méně budete míchat, tím křehčí a lepší knedlíky budou, tedy stačí prostě zamíchat a zbytečně navíc netřít.

03.

Na pracovní plochu nasypejte hromádku krupičky. Lžící ukrojte z těsta hromádku, položte ji do krupičky a rozmáčkněte na placičku. Doprostřed dejte vypeckovanou švestku, knedlík zabalte a v dlaních ještě pěkně vykoulejte. Díky lehké vrstvě krupičky se těsto nebude lepit na ruce a koulení půjde hezky snadno. Hotové knedlíky odkládejte bokem do krupičky.

04.

Mezitím se v hrnci začala vařit voda. Vložte do ní připravené knedlíky tak, aby měly dost místa na vaření – do klasického polévkového hrnce se jich pohodlně vejde asi šest. Když knedlíky po pěti až osmi minutách vyplavou na povrch, vyjměte je děrovanou lžicí. Než se první várka uvaří, tak akorát stihnete vytvořit zbytek knedlíků.

05.

Ještě horké uvařené knedlíky rozdělte na talíře, posypejte moučkovým cukrem a přelijte přepuštěným máslem.Jak vyrobit domácí přepuštěné máslo?

Tip na servírování: Kromě másla můžete ještě knedlíky přelít bílým jogurtem smíchaným s trochou cukru (jde to ale i bez slazení) nebo třeba zakysanou smetanou.

Chcete zkusit ovocné knedlíky ještě jinak? Skvělé jsou švestkové knedlíky z batátového těsta nebo ovocné knedlíky vařené v hrnku.

Reklama

Související témata:

Načítám