Hlavní obsah
3,5
(27)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Hledáte tip na originální moučník se švestkami? Vyzkoušejte falešné švestkové knedlíky na plech bez pečení, se kterými rozhodně zaujmete.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
Švestková náplň
  • 1 000 g švestek
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce škrobu
Krupicová část
  • 1 l mléka
  • 10 lžic cukru
  • 14 lžic pšeničné krupice
  • 1 ks vejce
  • 80 g másla
Opražená strouhanka
  • 200 g strouhanky
  • 4 lžíce cukru
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si připravíte švestkovou náplň. Švestky zbavte pecek a nakrájejte na čtvrtky. Následně je dejte do hrnce, přidejte cukr a vařte cca 15 až 20 minut za občasného promíchání. V posledních dvou minutách přidejte ke švestkám škrob smíchaný s trochou vody a za stálého míchání směs zahustěte.

02.

Mezitím, co se švestky vaří, si připravte opečenou strouhanku. Na pánvi rozpusťte máslo a poté přidejte strouhanku. Za stálého míchání strouhanku opékejte do zlatova. Nakonec přidejte cukr, který nechejte krátce zkaramelizovat, a poté směs odstavte z plamene.

03.

Nyní si připravte krupicovou část. Do hrnce dejte mléko, cukr a krupici. Vařte do zhoustnutí směsi za stálého míchání. Poté stáhněte plamen a zamíchejte do směsi rozkvedlané vejce. Směs ještě krátce provařte. Sundejte z plamene a ještě do teplé směsi přidejte změklé máslo.

04.

Nyní si připravte plech o rozměrech 30x20 cm. Pracujte ideálně rychle, aby krupicová část byla ještě tekutá a dobře se rozprostřela. Na dno plechu dejte polovinu opražené strouhanky, poté přidejte polovinu krupicové části a následně celou švestkovou náplň. Poté přidejte druhou polovinu krupicové části a nakonec směs zasypejte druhou polovinou strouhanky.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Takhle vypadají netradiční švestkové knedlíkyFoto: Viktorie Hrazdílková

05.

Plech dejte vychladit, ideálně přes noc do lednice tak, aby se falešné švestkové knedle (řezy) lépe krájely a servírovaly.

Příště můžete dát zase přednost klasice a zkusit kynuté buchty jako od babičky. Lepší jste nejedli!

Reklama

Související témata:

Načítám