Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Banán-jahody-čokoláda. Toto trio v jakékoliv podobě je sázka na jistotu, která nikdy nezklame a neomrzí. Zkuste tuto senzační kombinaci aplikovat i při přípravě banana bread.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
  • 150 g čerstvých jahod
  • 50 g hořké čokolády
  • 2 ks banánu
  • 2 ks vejce
  • 150 g podmáslí
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 70 g cukru krupice
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 3 ks jahod
Článek

Úžasně vláčný banánový chlebíček s jahodami a čokoládou můžete připravit i ve zdravější verzi. Polohrubou pšeničnou mouku nahraďte moukou špaldovou a cukr můžete vyměnit za přírodní sladidla xylitol nebo erythritol, případně za kokosový cukr či třtinovou šťávu panelu. A pokud jste již přešli ze sezony jahod na sezonu malin, borůvek či ostružin, pořád je pro vás recept aktuální. Tyto tři druhy ovoce budou v chlebíčku chutnat stejně dobře jako jahody.

01.

Jahody a čokoládu nakrájejte na drobné kostičky a prozatím dejte stranou.

02.

Dobře zralé banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte. Prošlehejte metlou s vejci, podmáslím a olejem.

03.

K banánové směsi přisypejte cukr, mouku, kypřicí prášek, sodu a špetku soli. Dobře promíchejte, aby se ingredience propojily. Nakonec vmíchejte jahody s čokoládou.

04.

Těsto nalijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Vařečkou uhlaďte. Zbylé 3 jahody nakrájejte na plátky a rozprostřete po povrchu těsta.

05.

Pečte při 170 °C 50 minut. Nechte několik minut chladnout ve formě, poté opatrně přendejte na mřížku. Krájejte až po vychladnutí.

Další skvělé recepty s jahodami? Zkuste jahodovou galetku, pohár Eton mess anebo zdravé jahodové knedlíky.

Načítám