Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Přineste do kuchyně trochu té zábavy. Naše bláznivé donuty jsou na to ideální! Nejlepší je, že nejsou smažené v oleji, takže jde vlastně i o „dietní“ recept. Donuty skvěle chutnají i bez vytvořených obličejů, stačí je polít oblíbenou polevou.

20 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 kusů
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • 1 ks vejce
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 130 g kefíru
  • 8 ks kyselých žele bonbonů v cukru
  • 1 balení gelového potravinářského barviva
Článek

Pokud se nechcete kreslit s obličejem nebo prostě nepatříte mezi fanoušky kyselých pendreků, přelijte donuty klasickou citronovou nebo čokoládovou polevou. Také je ještě můžete posypat oříšky, lyofilizovaným ovocem či cukrovým zdobením.

Postup

01.

Vejce utřete s cukrem, citronovou kůrou a olejem do nadýchané světlé pěny. Poté přilijte kefír a prošlehejte. Na závěr do těsta zlehka vmíchejte mouku s kypřicím práškem.

02.

Těsto rozlijte do 8 donutových forem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut.

03.

Hotové donuty nechte vychladit a ozdobte je. Oči vytvoříte pomocí bílé a hnědé zdobicí tubičky a do otvoru v pečivu vsuňte želé pásky.

Načítám