Článek
Sladké hrušky, voňavé ořechy a jemné křehké těsto, které se rozplývá na jazyku – takový je křehký hruškový koláč, který chutná k šálku kávy i čaje.
Postup
01.
Do větší mísy prosejte mouku s moučkovým cukrem a přidejte špetku soli. Změklé máslo nakrájejte na kostičky a konečky prstů je promněte s moukou. Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj kouli, zmáčkněte ji, aby vznikla silná „placka“ (později se bude těsto lépe rozvalovat), zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny do chladničky.
02.
Hrušky oloupejte, rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, tak aby poloviny hrušek stále držely pohromadě a vytvořily něco jako vějíř. Pak ovoce pokapejte citronovou šťávou, aby nezměnilo barvu. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo.
03.
Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vymažte zlehka máslem. Ztuhlé těsto vyndejte z chladničky, nechte chvilku povolit a rozválejte na plát o něco větší, než je forma. Opatrně ho pak do formy přeneste a zlehka přitiskněte až po horní okraj. Přebytečné okraje odkrojte.
Těsto na dně formy propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte suchými fazolemi nebo hrachem. Pečte 8 minut, pak sejměte papír i se zátěží a pečte ještě 3 minuty do lehkého zezlátnutí.
04.
Předpečené těsto posypejte mletými vlašskými ořechy a na ně rozložte hrušky – nakrájené „hruškové vějíře“ podeberte (třeba lopatkou na dort), položte na těsto a jemným zatlačením lehce rozhrňte jednotlivé plátky.
Hrušky přelijte medem, posypejte cukrem smíchaným se skořicí a nalámejte na ně půlky ořechů. Vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte přibližně 30 minut, dokud hrušky nezměknou.
Tip: Hotový koláč nechte před zakrojením úplně vychladnout. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.