Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

V době, kdy se zrovna sklízejí hrušky, by byl hřích si z čerstvě natrhaného ovoce nevyrobit výborný koláč. Vyzkoušejte třeba tenhle křehký, který nejen krásně vypadá, ale navíc díky ořechům příjemně křupe.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 24 cm
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 125 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžíce másla na vymazání
Náplň
  • 4 ks hrušek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 60 g vlašských jader
  • 40 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička skořice
Článek

Sladké hrušky, voňavé ořechy a jemné křehké těsto, které se rozplývá na jazyku – takový je křehký hruškový koláč, který chutná k šálku kávy i čaje.

Postup

01.

Do větší mísy prosejte mouku s moučkovým cukrem a přidejte špetku soli. Změklé máslo nakrájejte na kostičky a konečky prstů je promněte s moukou. Nakonec vmíchejte rozšlehané vejce a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj kouli, zmáčkněte ji, aby vznikla silná „placka“ (později se bude těsto lépe rozvalovat), zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na půl hodiny do chladničky.

02.

Hrušky oloupejte, rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky, tak aby poloviny hrušek stále držely pohromadě a vytvořily něco jako vějíř. Pak ovoce pokapejte citronovou šťávou, aby nezměnilo barvu. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo.

03.

Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vymažte zlehka máslem. Ztuhlé těsto vyndejte z chladničky, nechte chvilku povolit a rozválejte na plát o něco větší, než je forma. Opatrně ho pak do formy přeneste a zlehka přitiskněte až po horní okraj. Přebytečné okraje odkrojte.

Těsto na dně formy propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a zatěžkejte suchými fazolemi nebo hrachem. Pečte 8 minut, pak sejměte papír i se zátěží a pečte ještě 3 minuty do lehkého zezlátnutí.

04.

Předpečené těsto posypejte mletými vlašskými ořechy a na ně rozložte hrušky – nakrájené „hruškové vějíře“ podeberte (třeba lopatkou na dort), položte na těsto a jemným zatlačením lehce rozhrňte jednotlivé plátky.

Hrušky přelijte medem, posypejte cukrem smíchaným se skořicí a nalámejte na ně půlky ořechů. Vložte do předehřáté trouby a při 180 °C pečte přibližně 30 minut, dokud hrušky nezměknou.

Tip: Hotový koláč nechte před zakrojením úplně vychladnout. Můžete podávat se zakysanou smetanou nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 24 cm
Energie13 472,67 kJ
Bílkoviny54,56 g
Tuky178,74 g
Sacharidy332,68 g
Sůl1,25 g
SAFA65,6 g
Vláknina38,76 g
Cukry136,35 g

Načítám