Hlavní obsah
3,6
(18)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Jednoduché těsto, na které stačí pár surovin, a během chvilky máte připravený lahodný závin. Zpracujete do něho hrušky, ale chutnat bude i s jiným sezonním ovocem.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Na těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 180 g 30% zakysané smetany
  • 1 ks žloutků
  • 180 g másla
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 g ricotty
  • 2 ks vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 5 ks hrušek
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks skořicového cukru
  • 1 ks vejce na potření
Článek

Na tento závin můžete dát do ingrediencí místo zakysané smetany i řecký jogurt nebo pomazánkové máslo. Těsto drží dobře pohromadě a hezky se s ním pracuje. Místo hrušek můžete přidat jablka s brusinkami nebo švestky, do kterých můžete vložit místo pecky mandle. Závin bude skvěle chutnat i s kopečkem zmrzliny nebo zakysané smetany.

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku a vmíchejte do ní špetku soli. Přidejte pokrájené změklé máslo, žloutek a zakysanou smetanu. Vše důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Rozdělte ho na 2 díly a každý zabalte do potravinářské fólie. Dejte na chvíli do lednice.

02.

Tvaroh promíchejte s ricottou, přidejte vejce, cukr a důkladně prošlehejte. Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky.

03.

V pánvi nechte rozpustit máslo. Přidejte hrušky a krátce je opečte. Poté je zasypejte skořicovým cukrem a nechte mírně zkaramelizovat.

04.

Z lednice vyjměte jeden díl těsta. Vyválejte ho do tvaru obdélníku. Naneste na něj polovinu tvarohové náplně tak, aby okraje těsta zůstaly volné. Navrch dejte polovinu hrušek. Závin opatrně zatočte a okraje těsta k sobě pevně přimáčkněte, aby se náplň při pečení neuvolnila.

05.

Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Stejným způsobem připravte i druhý díl těsta. Oba záviny pak potřete rozšlehaným vejcem. Na několika místech je propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára.

06.

Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Záviny pečte asi půl hodinky dozlatova.

Tip: Pokud chcete, aby záviny držely krásný tvar a popřípadě nepraskly, můžete je vložit do chlebíčkových forem.

Nemáte-li po ruce zakysanou smetanu, můžete si udělat těsto na závin z pomazánkového másla anebo zkuste recept na štrúdl z tvarohového těsta, případně rychlý závin z jogurtového těsta.

Načítám