Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento koláč dělám moc ráda, v létě s višněmi nebo švestkami, na podzim s jablky nebo hruškami. Jemné mandlové těsto, ovoce a křupavá vrstva navrchu.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 25 cm
Na koláč
  • 2 hrušky
  • 3 bílky
  • 110 g cukru krupice
  • 100 g mandlové mouky
  • 70 g hladké mouky
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 1 špetka soli
Na krustu
  • 40 g studeného másla
  • 30 g hnědého cukru
  • 20 g mandlových plátků
Na vymazání formy
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Horkovzdušnou troubu nechte rozehřát na 200 stupňů. Hrušky oloupejte, rozkrojte napůl a vykrojte z nich jádřinec. Nakrájejte je na tenké plátky. Máslo do těsta nechte v misce na pár sekund rozpustit v mikrovlnné troubě.

02.

Bílky vyšlehejte mixérem se špetkou soli v tuhý sníh. Postupně do něho zašlehávejte bílý cukr. Pak do sněhu jemně zamíchejte mandlovou mouku a hladkou mouku. Nakonec do těsta zapracujte rozpuštěné zchladlé máslo.

03.

Těsto vylijte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy a povrch poklaďte plátky hrušek. Nyní si připravte směs ze studeného másla, hnědého cukru a plátků mandlí. Tuto rozdělte na hrušky.

Foto: Svatava Vašková

Mandlové těsto využijete s každým sezonním ovocemFoto: Svatava Vašková

04.

Koláč pečte prvních 10 minut na 200 stupňů a dalších cca 25 minut na 175 stupňů. Špejlí zkuste, zda je těsto upečené.

Reklama