Článek
Jestli si oblíbíte tyto koláče pro jejich vláčnost a jemnost, pak můžete samozřejmě měnit náplň podle sezony a svých preferencí. Mohou tak být s meruňkami nejen kompotovanými jako v receptu, ale i s čerstvými. Dají se naplnit též jahodami, tvarohem či mákem a lze do nich vyrobit jablečná nebo hrušková povidla.
Postup
01.
Ze změklého másla, cukru a mouky udělejte drobenku a uložte ji stranou. Plech vyložte pečicím papírem. Poté si připravte kvásek: do vyšší misky nalijte asi polovinu mléka a zlehka ho ohřejte, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrobené droždí a trochu cukru. Z mouky na těsto odvažte asi 50 gramů, vsypejte k mléku a nechte vzejít kvásek.
02.
Troubu předehřejte na 190–200 °C. V míse spojte zbylou mouku s kváskem a zbytkem surovin. Zadělejte těsto, hned ho vyklopte na pomoučený vál a odkrajujte z něj kousky. Z každého kousku těsta vytvarujte placku, doprostřed položte jako náplň buď celou, nebo polovinu meruňky a koláček pečlivě zabalte.
03.
Koláčky dávejte na plech spojem dolů. Uprostřed každého pak udělejte prstem důlek, potřete je rozšlehaným vajíčkem a do důlku dejte drobenku. Koláčky pečte v předehřáté troubě asi čtvrt hodiny dorůžova.
04.
Než pečivo vyndáte z trouby, rozpusťte lžíci másla, rozmíchejte ho s rumem a touto směsí pak ještě horké koláčky potřete nebo pokapejte.