Článek
I ti, kdo se striktně vyhýbají bílému cukru a bílé mouce, si mohou dopřát tento zdravý a výborný koláč. Je bez mouky, zato nabídne pořádnou porci bílkovin. V surovinách je protein, ale pokud ho nemáte, nevadí, těsto lze připravit i bez něj, můžete přidat o trochu víc pudinkového prášku – měl by být vanilkový. Místo jahod lze použít jakékoli ovoce, včetně mraženého či kompotovaného, s tvarohem si velmi dobře rozumějí také maliny.
Postup
01.
Nejprve připravte náplň: v misce smíchejte tvaroh s pudinkovým práškem a kokosovým cukrem.
02.
V další míse připravte těsto. Smíchejte mletý mák s kokosovým cukrem a proteinovým práškem a přidejte tvaroh, žloutky a mléko. Mělo by vzniknout hladké těsto.
03.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a velmi jemně ho zapracujte do makové směsi. Sníh v ní lehce obracejte vařečkou či stěrkou, získáte tak nadýchané těsto.
04.
Pekáček velikosti 20 × 20 cm vyložte pečicím papírem, nalijte do něj zhruba polovinu těsta a lžící na něj udělejte kopečky z tvarohové náplně. Přelijte zbylou polovinou těsta. Navrch dejte jahody – můžete je do těsta i lehce vtlačit.
05.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut, povrch by měl být zlatavý. Upečený koláč nechte zcela vychladnout a teprve pak ho krájejte. Jednotlivé porce můžete ozdobit dalšími jahodami.