Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Česká kuchyně se pyšní bohatou historií a lahodnými poklady. Mezi ty nejvzácnější patří i klasická česká povidla - sladká lahůdka, která nás provází po generace.

20 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 skleniček
  • 2 kg švestek
  • 1 kg cukru krystal
  • 1 ks šťávy z citronu
Článek

Co by to bylo za Honzovy buchty bez povidel. Nebo takové svatební či dvojctihodné koláče... Povidla k naší kuchyni prostě patří, o tom není debat. Na jejich přípravu existuje mnoho receptů: z trouby, bez míchání, s kořením nebo naopak zcela bez cukru. Která jsou ta nejlepší? To nedokážeme říct. Zkuste pro začátek základní recept, který se dá vylepšit na sto způsobů. Je jen na vás, jaké koření přidáte, nebo zda vmícháte i nějaký ten rum či ovoce.

01.

Švestky důkladně omyjte, osušte a zbavte pecek. Ovoce přendejte do hrnce a zalijte citronovou šťávou, zasypte cukrem a nechte několik hodin odležet, aby pustilo šťávu. Množství cukru je jen orientační, záleží na sladkosti a stupni dozrání švestek. Malou nápovědou vám může být, jak se dají švestky zbavit pecky. Čím to jde snáz, tím je ovoce zralejší a povětšinou i sladší.

02.

Hrnec s ovocem postavte na plotnu a za stálého míchání nechte vařit, dokud se ovoce nerozvaří a nezíská krémovou konzistenci. To může trvat 2-3 hodiny.

Tip: Pokud chcete mírně oříškovou až mandlovou chuť povidel, přidejte do základu hrst švestkových pecek. Před plněním do skleniček je ze směsi vyndejte.

03.

Hotová povidla přelijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete víčkem. Sklenice obraťte dnem vzhůru a takto nechte vychladnout.

Jaké koření do povidel? Nejčastěji se využívá skořice, badyán, mletý hřebíček nebo vanilka. Také můžete zkusit citronovou kůru nebo mletý zázvor.

Co je ještě dobré vědět:

  • Citron se do povidel používá jako konzervant, ale také jako dochucovadlo. V některých receptech se nakyslá chuť povidel získává klasickým octem.
  • Při vaření povidla probublávají a občas vyprsknou. Buďte proto opatrní, jsou opravdu horká.
  • Pokud máte doma hrnec se silným dnem, sáhněte po něm. Lépe udrží teplotu při vaření.

Načítám