Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Francouzský koláč tarte Tatin je symbolem sladké náhody. Vznikl totiž díky chybě – sestry Tatinovy jej na konci 19. století omylem upekly „obráceně“. Jablka karamelizovaná s cukrem a máslem přikryly těstem a až po upečení jej převrátily na talíř. Výsledek byl tak okouzlující, že se z něj stala světová klasika.

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 forma o průměru 26 cm
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 120 g másla
  • 1 ks žloutků
  • 0,1 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce vody
Náplň
  • 6 ks jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 120 g cukru krupice
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 80 g másla
  • 3 lžíce vody
K podávání
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Pokud milujete jablka a karamel, tarte Tatin si zamilujete na první sousto. Tento francouzský koláč, jehož kořeny sahají do městečka Lamotte-Beuvron, se peče netradičně dnem vzhůru – jablka jsou dole, těsto nahoře. Po upečení se koláč obrátí a vykouzlí tak dokonale zkaramelizovanou vrstvu jablek na máslovém korpusu. Připravit ho zvládnete i doma a hosty pak překvapíte dezertem, který má za sebou více než stoletou historii. Ideální je použít jablka Golden Delicious nebo Granny Smith.

Postup

01.

Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte špetku soli a nastrouhejte kůru z citronu. Studené máslo nakrájejte na kostičky a ty hoďte k mouce s cukrem, vše prsty krátce zapracujte do konzistence drobenky. Pak přidejte žloutek, vanilku a dle potřeby vodu – jen tolik, aby se těsto pěkně spojilo. Uhlaďte jej, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.

02.

Jablka oloupejte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a zakapejte je citronovou šťávou. (Můžete nakrájet i pár menších kousků na doplnění mezer). Vyjměte těsto z lednice. Dejte předehřát troubu na 190 °C.

03.

Do silnostěnné pánve (která může do trouby) nasypejte cukr. Zahřívejte jej na střední teplotu a nechte postupně rozpustit. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a nožíkem vydlabejte semínka. Ty následně přimíchejte (i s luskem) do rozpuštěného cukru. Vmíchejte máslo a nakonec vodu. Stále míchejte, dokud nezískáte hladkou karamelovou omáčku. Až bude hotová, vyjměte z ní opatrně lusk.

04.

Do vzniklé omáčky vložte připravená jablka nejprve řeznou stranou dolů. Asi 3 minuty jablka v omáčce povařte, otočte je a 3 minuty povařte i z druhé strany. Pak vypněte a odstavte z plotýnky.

Když jablka trochu zchladnou, z odleželého těsta vyválejte plát o něco větší než je pánev. Přikryjte jím opatrně jablka v pánvi, okraje těsta zastrčte pomocí lžíce nebo cukrářské karty podél stěny pánve a těsto na pár místech propíchejte vidličkou.

05.

Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut do zezlátnutí. Koláč nechte ve formě asi 10 minut odpočinout. Pak jej přiklopte velkým talířem a rychlým pohybem opatrně obraťte, aby se na talíř koláč vyklopil.

Tarte tatin podávejte ještě zatepla se zakysanou smetanou či s kopečkem zmrzliny. Chutná skvěle i zastudena.

Náš tip: Pokud doma nemáte pánev, která smí do trouby, připravte první část receptu v běžné pánvi. Poté jablka s omáčkou opatrně přesuňte do klasické formy a pokračujte dále podle receptu.

Energetická hodnota celkem pro 1 forma o průměru 26 cm
Energie13 620,4 kJ
Bílkoviny30,85 g
Tuky185,24 g
Sacharidy358,99 g
Sůl1,22 g
SAFA91,83 g
Vláknina19,55 g
Cukry210,31 g

Načítám