Článek
Pokud milujete jablka a karamel, tarte Tatin si zamilujete na první sousto. Tento francouzský koláč, jehož kořeny sahají do městečka Lamotte-Beuvron, se peče netradičně dnem vzhůru – jablka jsou dole, těsto nahoře. Po upečení se koláč obrátí a vykouzlí tak dokonale zkaramelizovanou vrstvu jablek na máslovém korpusu. Připravit ho zvládnete i doma a hosty pak překvapíte dezertem, který má za sebou více než stoletou historii. Ideální je použít jablka Golden Delicious nebo Granny Smith.
Postup
01.
Mouku s cukrem prosejte do mísy, přidejte špetku soli a nastrouhejte kůru z citronu. Studené máslo nakrájejte na kostičky a ty hoďte k mouce s cukrem, vše prsty krátce zapracujte do konzistence drobenky. Pak přidejte žloutek, vanilku a dle potřeby vodu – jen tolik, aby se těsto pěkně spojilo. Uhlaďte jej, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
02.
Jablka oloupejte, rozkrojte napůl, vykrojte jádřince a zakapejte je citronovou šťávou. (Můžete nakrájet i pár menších kousků na doplnění mezer). Vyjměte těsto z lednice. Dejte předehřát troubu na 190 °C.
03.
Do silnostěnné pánve (která může do trouby) nasypejte cukr. Zahřívejte jej na střední teplotu a nechte postupně rozpustit. Vanilkový lusk rozřízněte napůl a nožíkem vydlabejte semínka. Ty následně přimíchejte (i s luskem) do rozpuštěného cukru. Vmíchejte máslo a nakonec vodu. Stále míchejte, dokud nezískáte hladkou karamelovou omáčku. Až bude hotová, vyjměte z ní opatrně lusk.
04.
Do vzniklé omáčky vložte připravená jablka nejprve řeznou stranou dolů. Asi 3 minuty jablka v omáčce povařte, otočte je a 3 minuty povařte i z druhé strany. Pak vypněte a odstavte z plotýnky.
Když jablka trochu zchladnou, z odleželého těsta vyválejte plát o něco větší než je pánev. Přikryjte jím opatrně jablka v pánvi, okraje těsta zastrčte pomocí lžíce nebo cukrářské karty podél stěny pánve a těsto na pár místech propíchejte vidličkou.
05.
Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut do zezlátnutí. Koláč nechte ve formě asi 10 minut odpočinout. Pak jej přiklopte velkým talířem a rychlým pohybem opatrně obraťte, aby se na talíř koláč vyklopil.
Tarte tatin podávejte ještě zatepla se zakysanou smetanou či s kopečkem zmrzliny. Chutná skvěle i zastudena.
Náš tip: Pokud doma nemáte pánev, která smí do trouby, připravte první část receptu v běžné pánvi. Poté jablka s omáčkou opatrně přesuňte do klasické formy a pokračujte dále podle receptu.
Výborný je také jablečný koláč s povidly a ořechy