Hlavní obsah
3,4
(17)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Bude těžké se udržet a nesníst koláč hned po vytažení z trouby. Přivábí vás svou vůní už při pečení a spojení povidel, křupavých ořechů a jablíček se skořicí na tenkém, vláčném těstě si vás získá už při prvním soustu.

40 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 50 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 40 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 ks vejce
  • 40 g mléka
Náplň
  • 170 g švestkových povidel
  • 70 g vlašských ořechů
  • 6 ks jablek
  • 1/2 lžičky skořice
Článek

01.

Máslo nechte povolit. Mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl smíchejte v hnětací míse. Poté prošlehejte vejce s mlékem, přilijte do mísy a přidejte změklé máslo. Zpracujte těsto. Zabalené v potravinářské fólii nechte přes noc v lednici odpočívat.

02.

Jablka nakrájejte na čtvrtiny a vykrájejte jádřince. Poté nakrájejte na plátky, ale ty od sebe neoddělujte. Držte dílek jablka vždy pohromadě. Ořechy nasekejte nahrubo.

03.

Těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný 2–3 mm velký asi 30 x 35 cm. Přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřete povidly, přičemž 2–3 cm na okraji nechte volné. Povidla posypejte rovnoměrně ořechy. Plátky jablek lehce poodsuňte od sebe, respektive je roztáhněte naplocho, ale stále je nechte přitisknuté k sobě. Ozdobte koláč jablky tak, aby zůstávaly pokud možno co nejmenší mezery mezi jablky. Lehce posypejte mletou skořicí. Volné okraje těsta přehněte dovnitř.

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Skořice a jablka jsou dokonalá kombinaceFoto: Martina Baťhová (Lancingerová)

04.

Pečte při 190 °C 25–30 minut. Krájejte až po vychladnutí.

Vyzkoušejte i další báječné recepty z jablek. Jablečný chlebíček se skořicí a ořechy potěší i ke snídani a k odpolednímu odpočinku vám kápnou do noty křehké jablečné řezy s rumem.

Reklama

Načítám