Hlavní obsah
Foto: Dmytrychenko Iryna, Shutterstock.com

Foto: Dmytrychenko Iryna, Shutterstock.com

Pusťte se s námi do luxusních svatebních koláčků! Nebo spíše kuliček? Je pravda, jsou trošku netradiční, ale to jim na chuti rozhodně neubírá! Své o tom ví i Eliška, která se s námi o tento recept podělila.

1 hod.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 plechy
  • 500 g hladké mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 špetka soli
  • 8 lžic oleje
  • 1 ks vejce
  • 2 ks žloutků
  • 250 g ztuženého tuku
  • 100 ml rumu
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g vlašských ořechů
Na potření
  • 2 ks vejce
Článek

Postup

01.

Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít bohatý kvásek. Ten pak přilijte k mouce, soli, oleji a vejci i žloutkům.

02.

Nejprve vařečkou, potom rukama zapracujte tužší těsto, které ihned rozválejte na pomoučněné ploše asi na rozměr 40 x 40 cm.

03.

A teď přichází na řadu tuk! Nastrouhejte ho nahrubo a pokryjte jím polovinu plátu. Těsto přehněte, rozválejte a opět přeložte. Pak musí základ putovat do lednice a minimálně 30 minut odpočívat.

04.

Postup rozválení a chladnutí zopakujte ještě dvakrát, až nakonec těsto vyválejte na plát vysoký asi 2 mm.

05.

Rozdělte ho rádélkem na čtverečky o straně 3 cm, naplňte nádivkami, zabalte a v dlaních proměňte v kuličky. Ty potírejte rozšlehaným vejcem, pokládejte na plech s pečicím papírem a pečte je při 180 stupních asi 20 minut. Ještě horké kuličky namáčejte v rumu a obalujte v moučkovém cukru a ořechách.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie8 464,73 kJ
Bílkoviny34,55 g
Tuky128,09 g
Sacharidy180,43 g
Sůl0,73 g
SAFA38,91 g
Vláknina7,91 g
Cukry39,18 g
Související témata:

Načítám