Článek
Postup
01.
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, přidejte rozdrobené kvasnice a nechte vzejít bohatý kvásek. Ten pak přilijte k mouce, soli, oleji a vejci i žloutkům.
02.
Nejprve vařečkou, potom rukama zapracujte tužší těsto, které ihned rozválejte na pomoučněné ploše asi na rozměr 40 x 40 cm.
03.
A teď přichází na řadu tuk! Nastrouhejte ho nahrubo a pokryjte jím polovinu plátu. Těsto přehněte, rozválejte a opět přeložte. Pak musí základ putovat do lednice a minimálně 30 minut odpočívat.
04.
Postup rozválení a chladnutí zopakujte ještě dvakrát, až nakonec těsto vyválejte na plát vysoký asi 2 mm.
05.
Rozdělte ho rádélkem na čtverečky o straně 3 cm, naplňte nádivkami, zabalte a v dlaních proměňte v kuličky. Ty potírejte rozšlehaným vejcem, pokládejte na plech s pečicím papírem a pečte je při 180 stupních asi 20 minut. Ještě horké kuličky namáčejte v rumu a obalujte v moučkovém cukru a ořechách.