Hlavní obsah

Rybízový drobenkový koláč

Hodnocení:
(166)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Drobenkový koláč je totální letní klasika, kterou si navíc klidně upečete i na chatě – nepotřebujete k tomu totiž ani váhu. Udělala jsem ho s rybízem, ale použít můžete samozřejmě i jiné sezonní ovoce, které máte zrovna na zahrádce. A jak voní!

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 1/4 kostky másla
  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 1 kelímek cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 špetka soli
  • 3 kelímky hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 2.5 hrnku červeného rybízu
Na drobenku
  • 1/8 kostky másla
  • 1/4 kelímku ovesných vloček
  • 1/4 kelímku cukru krupice
  • 1 špetka mleté skořice
A ještě
  • máslo na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
  • moučkový cukr
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo (čtvrtinu z 250 g kostky) utřete s kelímkem jogurtu (150–200 g), tím samým kelímkem odměřte i cukr, přidejte vejce, skořici, sůl a nakonec i mouku a kypřicí prášek.

Krok 2: Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy nebo na menší plech (v koláčové formě bude vrstva těsta vyšší), posypejte omytým rybízem a zasypejte drobenkou. Tu připravíte z osminky kostky změklého másla, cukru, vloček a další skořice.

Krok 3: Pečte při 180 °C asi 50 až 60 minut nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Jak jste na tom s vážením ingrediencí: vaříte od oka, nebo si raději všechno přesně odměříte?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek