Hlavní obsah
3,4
(124)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Rybíz chutná v koláčích výtečně. Sladkou chuť těsta v kombinaci s kyselým rybízem můžete vylepšit mandlemi.

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech 20 × 30 cm
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 6 lžic jemně mletých mandlí
  • 4 vejce
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 3 hrnky červeného rybízu
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Do mísy vyklepněte žloutky. Přidejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne hustá a světlá pěna. 

02.

Do těsta pak postupně zašlehávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a smetanu. Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat ještě lžičku najemno nastrouhané citronové kůry. 

03.

Ušlehejte hladké těsto. Z bílků pak ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho zapracujte do hotového těsta. Rybíz propláchněte a oberte.

04.

Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Poprašte ho hrubou moukou, zabráníte tak tomu, aby se vám ovoce propadlo do těsta. Přidejte rybíz a koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C.

Můj tip: Po vychladnutí koláč nakrájejte. Můžete podávat s kopečkem zakysané smetany nebo mascarpone.

Reklama

Související témata: