Hlavní obsah
3,0
(9)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Máte škvarky a chcete je kreativně využít? Upečte si vlastní škvarkový chleba! Tento recept je jednoduchý, chlebík se peče bez kvásku a v troubě, a výsledek je nadýchaný i křupavý zároveň. A když ho ještě vylepšíte cibulkou, bylinkami nebo kořením, bude neodolatelný.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
  • 300 g celozrnné pšeničné mouky
  • 300 g žitné chlebové mouky
  • 42 g čerstvého droždí
  • 2 lžičky soli
  • 300 ml vlažné vody
  • 100 g škvarků
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky octa 8%
  • 50 g sádla
  • 50 g slunečnicových semínek
K dokončení
  • 3 ks červené cibule
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky cukru
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

V polovině vlažné vody rozmíchejte droždí, cukr a lžičku mouky. Nechte vzejít kvásek. Tip: Jak správně udělat kynuté těsto?

02.

Mezitím prosejte do mísy obě mouky, přidejte sůl a promíchejte. Vmíchejte změklé sádlo, zbylou vlažnou vodu se lžičkou octa a nakonec kvásek. Vše důkladně propracujte a do těsta vmíchejte na kousky nakrájené škvarky a zlehka zapracujte.

03.

Hotové těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinku. Chyby při pečení: Jak zadělat kynuté těsto?

04.

Mezitím nakrájejte cibuli na čtvrtinky. V pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něm opečte. Po chvíli přidejte cukr a cibuli nechte trochu zkaramelizovat. Nakonec osolte a opepřete. Video: Jak nakrájet cibuli bez slz?

05.

Z vykynutého těsta vytvarujte kulatý plochý bochník. Okraje nakrojte. Bochník potřete trochou vody smíchanou se zbylým octem a posypte semínky. Uprostřed vytvořte dolík a do něj vložte karamelizovanou cibuli. Chléb vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 10 minut a poté stáhněte teplotu na 180 a nechte péct dalších 30 minut.

Tip: Chlebík můžete upéct i samotný bez cibule, je i tak vynikající!

Reklama

Načítám