Hlavní obsah
3,4
(128)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Škvarkové placky jsou sázka na jistotu, kromě vegetariánů chutnají snad všem. Tentokrát na způsob škvarkových pagáčů. Při nich se těsto se škvarky při kynutí párkrát přeloží, jako když připravujete listové těsto. Místo kompaktní placky tak získáte několik jemných a voňavých vrstev.

1 hod., 15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 220 g škvarků
  • 230 ml mléka
  • 35 g čerstvého droždí
  • 440 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g sádla
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička cukru
K dokončení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Na přípravu budete potřebovat jemně mleté škvarky pokojové teploty, začněte tedy tím, že je pomelete (nebo nasekáte na opravdu jemné kousky ostrým nožem) a necháte chvíli stát na lince.

02.

Mléko zahřejte na teplotu těla, přidejte lžičku cukru, rozdrobte do něj droždí a nechte asi 10 minut vzejít kvásek. Mezitím prosejte do mísy robota mouku se solí.

03.

K mouce přidejte vejce, rozpuštěné vlažné sádlo a vzešlý kvásek a vypracujte těsto. Těsto má být hladké, spíše měkčí, ale nelepivé. Nechte jej pod utěrkou kynout asi 10 minut, poté ještě jednou prohněťte a vyklopte na desku posypanou hladkou moukou.

04.

Těsto vyválejte na velký obdélník vysoký asi 0,5 cm. Na celou plochu rovnoměrně rozetřete připravené škvarky a podle jejich slanosti ještě případně dosolte. Potřenou placku si v duchu rozdělte svisle na třetiny. Rychlým pohybem přeložte ke středu levou a pak i pravou třetinu. Vzniklý obdélník si znovu v duchu rozdělte na třetiny, tentokrát vodorovně, a těsto znovu přeložte ke středu. 

05.

Bochánek těsta se škvarkovými vrstvami opatrně rozválejte na velký obdélník, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 10–15 minut. Poté stejným způsobem těsto přeložte ještě jednou, znovu vyválejte velký obdélník vysoký cca 1 cm a nechte ještě 10–15 minut kynout pod utěrkou. Jednotlivé vrstvy těsta mezi škvarky tak povyskočí a po upečení budou krásně „lístkovat“.

06.

Připravte si dva plechy vyložené papírem na pečení. Vykynuté těsto naroste asi o 2 cm a z něj rovnou vykrajujte kulatou formičkou jednotlivé placky a skládejte je na plechy. Nechte kynout posledních 15 minut a mezitím si rozpalte troubu na 190 stupňů.

07.

Před pečením potřete povrch placek vajíčkem. Pečte v předehřáté troubě asi 15–20 minut. Cílem je, aby placky byly zvenku křupavé a uvnitř nevysušené. Takhle připravené vydrží vláčné i pár dní.

Tip: Navrch můžete přidat kmín nebo špetku strouhaného sýra.

Nechce se vám hníst? Tady je recept na nejjednodušší žitný kváskový chléb bez hnětení!

Související témata:

Načítám