Hlavní obsah
3,3
(50)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Obliba pečení domácího chleba stále stoupá, a pokud nemáte moc zkušeností s kváskem, vyzkoušejte tento jednoduchý, na povrchu křupavý a uvnitř vláčný bochník se sušeným droždím. Na jeho přípravu nepotřebujete ani kvásek, ani pekárnu.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bochník
Na chléb
  • 300 g hladké mouky 00
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 5 g soli
  • 200 g teplé vody
Článek

Doba letních grilovaček už přichází, a pokud chcete překvapit rodinu a přátele domácím chlebem, vyzkoušejte tento poměrně snadný recept bez kvásku. Nejenže se vám to finančně vyplatí, ale hlavně: každý od vás bude chtít recept! Napoprvé doporučuji držet se tohoto základního receptu, ale příště můžete zkusit experimentovat a část hladké mouky nahradit třeba celozrnnou nebo do těsta přidat například olivy či sušená rajčata.

Postup

01.

Ve větší misce smíchejte sypké suroviny – mouku, sušené droždí a sůl. Následně přidejte vlažnou vodu (nesmí být příliš teplá, stačí 30 °C, musíte být schopni v ní udržet prst) a zadělejte těsto.

02.

Těsto přikryjte a nechejte hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta pak vytvarujte navlhčenou rukou bochník, přikryjte ho a nechte ještě 30 minut dokynout.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Nadýchaný domácí bochníček s křupavou kůrkou je skoro bez práce.Foto: Viktorie Hrazdílková

03.

Vykynutý chléb dejte péct do trouby předem vyhřáté na 220 °C a pečte bez otvírání 30 minut. Doporučuji troubu vyhřát na maximum a po vložení chleba teplotu stáhnout na 220 °C. Hotový bochník nechejte vychladnout a teprve poté krájejte.

Tip: Během pečení chleba nepřikrývejte, ale můžete do trouby vložit plech s vodou, podpoříte tak vláčnost.

Související témata:
Sušené droždí

Načítám