Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

V lednici mi zbyly po grilování dvě hezké hovězí klobásy. Univerzální listové těsto mám doma téměř vždy a připravit tuhle chuťovku tak bylo dílem okamžiku. Aby byla zajímavější, přidala jsem pod každou klobásku trochu cibulové marmelády.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 kusů
Budete potřebovat
  • 2 nožičky klobásy
  • 1 plát listového těsta
  • 4 lžíce cibulové marmelády
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce celého máku
Článek

Sklenici cibulové marmelády (nebo chcete-li cibulového chutney) najdete u mě v lednici často: lepkavá sladkokyselá karamelizovaná cibule se hodí jako příloha k masu, sýrům a paštikám, ale ozvláštní i všechny sendviče, burgery, placky, a dokonce i těstovinové a bramborové saláty.

U její přípravy ráda experimentuji: někdy zvolím bílou a jindy červenou cibuli. Obvykle „ctím barvu“ a ke žluté volím bílý vinný nebo jablečný ocet, k červené ten červený. Přidám bylinky (nejčastěji tymián) a koření (hvězdičku badyánu, kousek skořice, jalovec či nové koření, hořčičné semínko nebo fenykl), někdy víno, jindy trochu černého piva... Je to zkrátka kuchyňský freestyle a výsledek je vždy jiný a vždy povedený. Důležité je na začátku cibuli trpělivě opéct téměř dohněda, na 1,5 kg cibule pak přidat asi 150 g cukru a 200-250 ml octa (či vína), pak pomalu dusit, až se chutě dokonale prolnou a marmeláda zhoustne, a ještě zatepla naplnit do sklenic.

Podívejte se i na video návod, jak připravit cibulovou marmeládu.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C a plech vyložte papírem na pečení. Listové těsto rozbalte a po šířce rozřízněte na dvě poloviny.

02.

Před sebou máte dvě poloviny listového těsta. Polovinu každé potřete dvěma lžícemi cibulové marmelády, okraje široké asi 1,5 cm nechte volné. Na marmeládu položte klobásu, okraje těsta potřete vodou, přes klobásu přeložte druhou polovinu těsta a po obvodu těsto přimáčkněte.

Tip: Klobásy bývají často různě zahnuté, ale nemusíte se snažit těsto tvarovat podle nich. Stačí, když ho přes ně volně přeložíte, při pečení si „sedne“.

03.

Ostrým nožem nakrájejte klobásu v těstě na kousky silné asi 1,5 cm a skládejte je vedle sebe na plech. Až budou všechny připravené, potřete je rozkvedlaným vejcem a posypejte je: já jsem použila mák, ale skvělá jsou i sezamová semínka, kmín nebo hrubá sůl.

04.

Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, až těsto vyběhne a zezlátne.

Jen o málo pracnější jsou tyčinky z bramborového těsta: budete potřebovat jenom tři nejběžnější suroviny a těsto připravíte za deset minut.

Načítám