Hlavní obsah
4,1
(27)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Univerzální listové těsto se dá přichystat nasladko i naslano, příprava je expresní a výsledek vždy chutný. Tyhle kuřecí kapsičky jsou inspirované asijskou kuchyní: poslouží jako sytá svačina či lehký oběd a na přípravu náplně vám bohatě postačí kousek zbylého pečeného kuřete.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
Náplň
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 2 ks hub shitake
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 4 lžíce omáčky hoisin
  • 80 g kuřete
  • 2 lžíce oleje
Na dokončení
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
Článek

Hustou a voňavou omáčku hoisin najdete v koutku s asijskými potravinami. Někdy se ji říká i asijská barbecue omáčka a vyplatí se mít ji po ruce. Je velmi chutná a poslouží nejenom jako dip k namáčení různých taštiček, ale i jako přísada do mnohých asijských jídel nebo marináda na maso.

Postup

01.

Malou cibuli (nebo polovinu větší) nakrájejte nadrobno, nastrouhejte kousek oloupaného čerstvého zázvoru a stroužek česneku. Houby shitake očistěte, odstraňte nožky (použijte je třeba do vývaru, dodají mu sílu) a nakrájejte je na menší kostičky. Kuřecí maso také nakrájejte nadrobno.

Tip: Při přípravě náplně můžete improvizovat podle zásob ve spíži: cibuli nahraďte jarní cibulkou, místo hub shitake sáhněte po běžnějších hnědých žampionech a v náplni bude skvělý i list čerstvého zelí nakrájený nadrobno. Klidně použijte obrané maso z kuřecích skeletů a křídel, které jste použili na přípravu vývaru, na náplň do taštiček z jednoho listového těsta vám postačí tři až čtyři lžíce masa.

02.

V menším hrnci rozehřejte olej, vsypejte cibuli a osmahněte ji dosklovata. Přidejte houby a také je krátce opečte, postačí dvě minuty. Poté přidejte česnek a zázvor a také je minutku orestujte v horkém tuku. Do hrnce vlijte sójovou omáčku a rýžový ocet a nechte krátce zpěnit. Nakonec přidejte nasekané maso a omáčku hoisin, promíchejte a prohřejte. Ochutnejte a případně dosolte, odstavte a nechte krátce zchladnout.

Tip: Do tohoto jídla se nejvíc hodí sezamový olej – máte-li ho, určitě ho použijte.

03.

Předehřejte troubu na 200 °C a v misce prošlehejte vajíčko. Listové těsto rozbalte, ostrým nožem rozkrojte podélně na polovinu a poté ještě překrojte svisle na třetiny, abyste získali 6 stejných obdélníků, ze kterých vzniknou kapsičky.

04.

Na polovinu každého obdélníku položte asi lžíci a půl náplně. Aby mohla při pečení unikat pára, udělejte ostrým nožem dva zářezy na volné polovině těsta (nebo elegantněji vykrojte malým kulatým vykrajovátkem 3–4 otvory). Okraje kapsiček potřete vajíčkem, volnou část těsta přeložte přes náplň a dobře stiskněte pomocí zubů vidličky.

05.

Hotové kapsičky přeneste na plech vyložený papírem na pečení, povrch potřete vajíčkem a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut. Skvělé jsou horké i při pokojové teplotě.

Podobně univerzální je i křehké těsto: upečete z něj sladký mřížkový koláč s jablky i slané quiche, kapustu a pórek na tenhle slaný koláč seženete i v předjaří.

Reklama

Související témata:

Načítám