Hlavní obsah
3,8
(22)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jemná domácí paštika z králičího masa a bůčku je exkluzivní: nádherně voní a má pevnou a přitom hladkou strukturu. S trochou brusinek zazáří na jednohubkách, servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm a se sklenicí vína a dobrým chlebem i jako lehkou večeři pro dva.

20 min.
Příprava
4 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 skleničky
Budete potřebovat
  • 2 králičí stehna
  • 400 g vepřového bůčku bez kosti
  • 80 g syrového vepřového sádla
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 4 stroužky česneku
  • 8 kuliček jalovce
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 3 snítky čerstvé šalvěje
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Na dokočení a podle potřeby
  • 100 ml 33% smetany ke šlehání
  • 150 g másla
  • 6 kuliček jalovce
  • 2 snítky čerstvé šalvěje
Článek

Postup

01.

Troubu rozehřejte na 140 °C. Do menšího pekáče s dobře těsnící pokličkou, kam se maso vejde tak akorát, vložte omytá a osušená králičí stehna. Přidejte vepřový bůček bez kůže a kostí a hřbetní sádlo, všechno nakrájené na menší kostky. Řádně osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku a neoloupaný česnek. Ostatní koření a bylinky vložte do sítka na koření (nebo zavažte do čistého bílého mušelínu) a zatlačte pod maso. Podlijte vínem a přidejte tolik vody, aby bylo všechno téměř potopené.

Tip: Když máte tučnější bůček, dejte ho do pekáče asi půl kila a už nemusíte přidávat syrové sádlo.

02.

Pomalu pečte zakryté v předehřáté troubě asi 4 hodiny, až bude maso úplně měkké a bude odpadávat od kosti. Poté vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.

03.

Sceďte, koření vyhoďte, výpek a česnek uchovejte. Maso důsledně oberte a odstraňte přitom všechny jemné kůstky. Z výpeku seberte tuk a odložte ho stranou. Obrané maso dejte do mixéru, přidejte výpek, hořčici, upečený česnek vymáčknutý ze slupky a trochu citronové šťávy a rozmixujte dohladka. Ochutnejte a případně dosolte nebo přidejte ještě kapku citronové šťávy a hořčice.

Tip: Masa je opravdu hodně a lépe se vám bude mixovat po částech. Máte-li málo výpeku, můžete přidat trochu tučné sladké smetany.

04.

Paštiku dobře upěchujte do nádob vypláchnutých vařící vodou tak, aby sahala asi 3 cm pod okraj. Povrch zarovnejte lžící a zalijte odloženým sádlem. Ozdobte kuličkami jalovce, snítkou čerstvých bylinek (ty pomocí párátka ponořte do tuku) a špetkou nahrubo drceného pepře.

Tip: Když máte málo sádla (nebo vám nechutná), můžete povrch zalít přepuštěným máslem.

05.

Paštiku nechte v chladu odležet alespoň do druhého dne. Podávejte s dobrým kváskovým chlebem a trochou nakládaných brusinek nebo s cibulovou marmeládou.

Tip: Paštiku můžete připravit i do hezkých menších skleniček a použít jako jedlý dárek. V lednici (dobře zalitá tukem) vydrží i dva týdny. Když k ní přidáte i skleničku domácí marmelády z červené cibule, neuděláte chybu.

Reklama

Související témata: