Hlavní obsah
3,2
(103)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Čekáte návštěvu a v oddělení se slaným občerstvením přemýšlíte, co hodíte do košíku? Vezměte raději balíček listového těsta – čerstvé, doma upečené tyčinky s výraznou chutí sýra udělají větší parádu. Příprava je expresní a ve finále i ušetříte.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 1 balení listového těsta
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička uzené papriky
  • 60 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C a nastrouhejte sýr na jemném struhadle.

02.

Rozbalte balíček listového těsta a pomocí mašlovačky ho bohatě potřete rozšlehaným vajíčkem. Celou plochu rovnoměrně a zlehka posypejte uzenou paprikou.

Tip: Uzená paprika dodá tyčinkám zajímavou kouřovou příchuť, s kořením ale můžete experimentovat: přidejte ostré chilli, kajenský pepř, klasický česnek či špetku sušeného rozmarýnu.

03.

Na těsto rovnoměrně rozprostřete sýr a jemně ho přitiskněte. Ozdobným rádýlkem vykrajujte dlouhé tyčinky široké o trochu víc než jeden centimetr. Zakruťte je (nejlíp to jde, když točíte naráz oba konce do protisměru) a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi tyčinkami nechte dostatečně velké mezery (na jeden balíček těsta použijte dva plechy, můžete je péct současně).

04.

Pečte v předehřáté troubě asi 20 minut dokřupava (tyčinky se v troubě nejdřív nevzhledně „rozplácnou“, nepropadejte panice a dejte jim čas, vzpamatují se a krásně naskočí). Hlídejte barvu a nespalte je, až budou světle hnědé, máte hotovo. Nechte je na plechu krátce vychladnout a můžete podávat.

Sýrové tyčinky jsou sázka na jistotu. Když se ale chcete opravdu blýsknout (a nečekáte společnost vegetariánů), sáhněte po receptu na elegantnější verzi tataráku, skvělé jsou i silvestrovské jednohubky z odpalovaného těsta nebo olivová tapenáda.

Reklama

Související témata:

Načítám