Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Dobrá rybičková pomazánka má poněkud nespolečenský odér a zdálo by se, že se spíš hodí k večeři v soukromí. Zkuste ji ale nabídnout jako pohoštění na neformálním večírku... A možná si rovnou raději trochu odložte bokem, zmizí ze stolu okamžitě.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Pomazánka
  • 1 konzerva sardinek v oleji
    4
  • 80 g másla
    7
  • 1 lžička hořčice
    10
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 ks cibule
  • 2 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
K podávání
  • 1/2 bochníku chleba
    1
  • 1/2 ks cibule
  • 2 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • 2 ks vejce
    3
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Máslo nakrájejte na kostičky do větší mísy a nechte ho chvíli povolit. Ze sardinek slijte olej a celé (i s drobnými kůstkami) je přidejte k máslu.

Tip: Na rybičkovou pomazánku existují spousty receptů: do mnohých se přidává vajíčko nebo krémový sýr. Mám nejraději výraznou chuť té nejjednodušší – pouze s máslem. Kdyby ale pro vás byla chuť příliš silná, můžete přidat i lžíci nebo dvě dobrého žervé.

02.

Až máslo povolí, přidejte sůl, špetku pepře, hořčici a citronovou šťávu a vidličkou všechny suroviny pořádně zpracujte na hladkou homogenní hmotu. Rozmačkejte přitom všechny drobné kosti, až se úplně ztratí, a i máslo se dokonale spojí s pomazánkou.

03.

Cibuli (můžete použít jemnější šalotku) a kyselé okurky nakrájejte na opravdu drobné kostičky a vmíchejte je do utřené pomazánky. Ochutnejte a případně dotáhněte chuť ještě špetkou pepře a citronové šťávy. Nechte chvíli v chladu rozležet a podávejte s dobrým chlebem. Před servírováním nechte chvíli povolit v pokojové teplotě.

Tip: Na stůl připravte nadrobno nakrájenou cibuli, kostičky okurky, nasekané zelené natě a pro ty, kdo si neumějí rybičkovou pomazánku představit bez vajec, přidejte i ta, ať si každý doladí krajíc podle své chuti.

Domácí pomazánky na dobrém chlebu patří mezi nejrychlejší večeře. Když přidáte trochu zeleniny, budou jásat i odborníci na výživu. Podívejte se na naše nejlepší recepty na pomazánky.

Načítám