Hlavní obsah

Jak namazat tuhé máslo a proč před loupáním dát česnek do mikrovlnky: nejlepší triky do kuchyně

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak si ulehčit vaření, pečení a vůbec všechny kuchyňské práce tak, aby vás zbytečně nestály moc námahy a nervů? Máme pro vás pár drobných šikovných nápadů, schválně, jestli je znáte!

Článek

Proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě... Přesně tak se někdy ze zvyku chovají lidé při práci v kuchyni – a to mnohdy jen proto, že jsou zvyklí postupovat určitým způsobem a nenapadlo je, že si to mohou ulehčit. Přinášíme pár fíglů, tak se podívejte: třeba pro vás budeme mít trik, který jste ještě nevyužili a oceníte ho.

Triky při přípravě zeleniny

Jak snadno oloupat rajčata: Na vršku rajčete naříznete slupku do kříže a plod dejte asi na 30 vteřin do mikrovlnky zapnuté na plný výkon. Slupka půjde snadno stáhnout dolů.

Jak oloupat celý česnek najednou: Nechce se vám loupat česneková palice stroužek po stroužku? Rozřízněte ji na poloviny, aby byly stroužky překrojené, a vložte asi na 20 vteřin do mikrovlnky: stroužky pak ze slupek vypadnou bez práce.

Jak zpracovat a uskladnit bylinky

Jak nakrájet medvědí česnek a bylinky s velkými listy: Asi pět větších bylinkových listů dejte na sebe, srolujte do ruličky a tence pokrájejte.

Jak nasekat drobnolisté bylinky: Na jemné kousky nasekáte drobné byliny nejlépe kolečkem na krájení pizzy.

Jak uchovat bylinky v lednici: PET lahev rozřízněte a zkraťte podle délky bylinek. Byliny pak v celku postavte do spodní části a horní částí láhve je uzavřete. Neomačkají se, nezapaří. Nemusíte k nim přidávat vodu, pokud je během následujících dvou dnů zpracujete: v lahvi si udělají mikroklima i s potřebnou vlhkostí.

Foto: Eduardo Lopez, Shutterstock.com

Potřebujete uchovat řezané bylinky? Využijte PET lahev Foto: Eduardo Lopez, Shutterstock.com

Jak si usnadnit přípravu ovoce

Jak oloupat mandarinku bez práce: Odkrojte jí špičku a spodní část, pak prořízněte slupku mandarinky na výšku a roztáhněte ji: jednotlivé měsíčky zůstanou na slupce, ale oddělí se od sebe a jsou nachystané.

Jak snadno odstranit stopky z jahod: Plod propíchněte odspodu ke stopce brčkem a stopku jím jednoduše vytlačte. Stejný trik lze použít i na odpeckování třešní.

Triky na tuhé máslo

Jak na tvrdé a studené máslo: Nastrouhejte máslo na hrubém struhadle, snadno ho pak zapracujete do těsta nebo do pomazánky.

Jak snadno namazat tuhé máslo: Nakrájejte z něj tenké plátky škrabkou na brambory či kráječem na sýr a položte je na chleba. Rychle povolí a půjdou snadno rozetřít.

Jak změkčit studené máslo: Položte ho na talířek a přiklopte miskou ohřátou v mikrovlnce, máslo rychleji povolí.

Foto: itor, Shutterstock.com

Zase jste zapomněli dát povolit máslo? Nevadí, poradíte si s ním!Foto: itor, Shutterstock.com

Co s vejci v kuchyni

Jak oddělit žloutek od bílku: Neumíte to přeléváním z jedné části skořápky do druhé? Nevadí. Vajíčko vyklepněte na děrovanou naběračku na těstoviny: bílek proteče do připravené nádoby a žloutek zůstane v naběračce.

Jak oloupat vařené vejce: Vejce natvrdo poválejte po prkénku a přitom ho lehce přitlačte dlaní: skořápka popraská a dá se snadno odstranit. Stejný efekt má, když vajíčko vložíte do nádoby s víčkem, přidáte trochu vody, zavřete a intenzivně zatřesete.

Užitečné vychytávky s gumičkami

Jak rychle udělat kleště na maso z vidliček: Otočte dvě vidličky vyboulenou stranou k sobě a spojte je gumičkou. Držadla vidliček budou díky tomu fungovat jako kleště. Udělat si kleště je šikovné, protože při obracení jen dvěma nespojenými vidličkami maso často vyklouzne.

Jak na klouzavé prkénko při krájení: Jezdí prkénko při krájení po stole? Stačí na jeho konce navléknout gumičky a je po problému.

Aby lžíce nebo vidlička neklouzaly: Dali jste do misky se salátem vidličku, která ale neustále sjíždí? Omotejte vrchní část držadla gumičkou, příbor se o ni zachytí a přestane klouzat. Pozor, nedělejte to při vaření, gumička by se mohla teplem roztavit a přilepit se na hrnec!

Foto: Cristina Nakamura, Shutterstock.com

Obyčejná gumička je v domácnosti skvělý pomocníkFoto: Cristina Nakamura, Shutterstock.com

Vychytávky do kuchyně

Jak snadno vyčistit zamaštěný sporák: Poprskal olej při smažení celý sporák? Posypejte mastnotu jedlou sodou a po chvíli setřete navlhčeným ubrouskem a doleštěte. Mastnota bude pryč.

Jak správně krájet dort, roládu a další měkké věci: Potřebujete naporcovat změklé máslo, nepříliš tvrdý sýr nebo nadýchanou roládu? Nožem byste je mohli rozmačkat! Vezměte na to zubní nit, je dost tenká a pevná a půjde mnohem snáz.

Jak ochránit mobil před zašpiněním: Hledáte při vaření recepty na internetu v mobilu? Abyste neměli na displeji kus těsta nebo mouku, dejte před vařením telefon do sáčku nebo ho obalte potravinářskou fólií. Dotykovou vrstvu lze ovládat i tak a displej bude čistý.

Jak jednoduše zatavit sáček: Plastový sáček lze zatavit nožem nahřátým nad plynovým hořákem nebo nad svíčkou. Ostřím horkého nože přejeďte pomalu v místě, kde chcete sáček zatavit, jako byste ho chtěli přeříznout: plast se teplem roztaví a tlakem nože spojí. Lze to udělat i tak, že konec sáčku vložíte mezi dvě vrstvy alobalu a ten pak přejedete žehličkou.

Reklama

Související témata:

Načítám