Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Zní vám pizza ze zelí jako něco, co byste nepozřeli? Odhoďte předsudky a ochutnejte! Je to dokonalost sama, která luxusně chutná a ještě k tomu je bez zrnka mouky.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 1 ks hlávkového zelí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 12 plátků šunky na plátky
  • 150 g strouhaného sýru
  • 3 lžičky provensálského koření
  • 3 ks jarní cibulky
Článek

Pokud chcete zelnou pizzu ještě dietnější, vynechte zakysanou smetanu. Zelí můžete potřít například hořčicí nebo neslazeným protlakem.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hlávku zelí zbavte horních listů a nakrájejte ji na cca 2cm plátky (hlávka vyjde asi na 6 kusů). Zelí položte na pečicí papír, potřete olejem, osolte, opepřete a dejte péct na 15-20 minut, dokud zelí po okrajích nezezlátne.

02.

Zakysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem, solí a pepřem. Směs naneste na zelí a na to naskládejte natrhané plátky šunky, sýr, pokrájenou jarní cibulku a vše posypte provensálským kořením. Takto připravené pizzy dejte ještě na 5 minut zapéct a můžete servírovat.

Pizza ze zelí není jediná low carb varianta, zkuste i jiné druhy.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 569,11 kJ
Bílkoviny20,19 g
Tuky22,07 g
Sacharidy23,35 g
Sůl1,77 g
SAFA10,09 g
Vláknina10,4 g
Cukry10,19 g

Načítám