Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Zní vám pizza ze zelí jako něco, co byste nepozřeli? Odhoďte předsudky a ochutnejte! Je to dokonalost sama, která luxusně chutná a ještě k tomu je bez zrnka mouky.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 kusů
  • 1 ks hlávkového zelí
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 g zakysané smetany
    7
  • 2 stroužky česneku
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 12 plátků šunky na plátky
  • 150 g strouhaného sýru
    7
  • 3 lžičky provensálského koření
  • 3 ks jarní cibulky
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Pokud chcete zelnou pizzu ještě dietnější, vynechte zakysanou smetanu. Zelí můžete potřít například hořčicí nebo neslazeným protlakem.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 °C a plech vyložte pečicím papírem. Hlávku zelí zbavte horních listů a nakrájejte ji na cca 2cm plátky (hlávka vyjde asi na 6 kusů). Zelí položte na pečicí papír, potřete olejem, osolte, opepřete a dejte péct na 15-20 minut, dokud zelí po okrajích nezezlátne.

02.

Zakysanou smetanu smíchejte s utřeným česnekem, solí a pepřem. Směs naneste na zelí a na to naskládejte natrhané plátky šunky, sýr, pokrájenou jarní cibulku a vše posypte provensálským kořením. Takto připravené pizzy dejte ještě na 5 minut zapéct a můžete servírovat.

Pizza ze zelí není jediná low carb varianta, zkuste i jiné druhy.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 569,11 kJ
Bílkoviny20,19 g
Tuky22,07 g
Sacharidy23,35 g
Sůl1,77 g
SAFA10,09 g
Vláknina10,4 g
Cukry10,19 g

Načítám