Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jak je to tučné, tak je to dobré! O tomto receptu to rozhodně platí. Lahodné máslové kynuté těsto s náplní z vepřového bůčku se tradičně připravuje na Moravě. Na těchto slaných buchtách si navíc pochutnáte jak v teplé, tak ve studené podobě.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
17 kusů
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1,5 lžičky soli
  • 250 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 125 g másla
Náplň
  • 100 g anglické slaniny
  • 300 g vepřového mletého masa
  • 2 ks bílků
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
Na potření a posypání
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 ks vejce na potření
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 2 lžíce celého máku
  • 2 lžičky celého kmínu
Článek

Jestli si chcete na klobásnících opravdu pochutnat, pak je třeba použít kvalitní vepřové maso (bůček), ideálně namleté přímo od řezníka, aby neobsahovalo vodu. Pak se můžete spolehnout, že pekáč nestačí ani vychladnout a budete zadělávat na další!

Postup

01.

Nejprve si připravte kynuté těsto. V zadělávací míse promíchejte sypké ingredience: obě mouky, droždí, sůl a cukr. Pak přidejte žloutky, vlažné mléko a změklé máslo. Důkladně zadělejte těsto a dejte ho kynout asi na hodinu na teplé místo.

02.

Zatímco těsto kyne, připravte si masovou náplň. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi. Mleté vepřové maso (ideálně mletý vepřový bůček) dejte do mísy, přidejte k němu bílky, orestovanou slaninu, koření a sůl. Vše důkladně zamíchejte.

03.

Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 17–18 stejných dílů (dle tvaru pekáče). Z každého kousku těsta vytvořte placičku a do ní zabalte díl masové náplně.

04.

Buchty skládejte vedle sebe do sádlem vymazaného pekáče a nechte je před pečením dokynout ještě asi 20 minut. Troubu předehřejte na 180 °C.

05.

Buchty potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky, mákem nebo kmínem a pečte asi půl hodiny.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 218,47 kJ
Bílkoviny9,88 g
Tuky16,22 g
Sacharidy25,61 g
Sůl1,13 g
SAFA6,94 g
Vláknina2,8 g
Cukry1,49 g

Načítám