Článek
Jestli si chcete na klobásnících opravdu pochutnat, pak je třeba použít kvalitní vepřové maso (bůček), ideálně namleté přímo od řezníka, aby neobsahovalo vodu. Pak se můžete spolehnout, že pekáč nestačí ani vychladnout a budete zadělávat na další!
Postup
01.
Nejprve si připravte kynuté těsto. V zadělávací míse promíchejte sypké ingredience: obě mouky, droždí, sůl a cukr. Pak přidejte žloutky, vlažné mléko a změklé máslo. Důkladně zadělejte těsto a dejte ho kynout asi na hodinu na teplé místo.
02.
Zatímco těsto kyne, připravte si masovou náplň. Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi. Mleté vepřové maso (ideálně mletý vepřový bůček) dejte do mísy, přidejte k němu bílky, orestovanou slaninu, koření a sůl. Vše důkladně zamíchejte.
03.
Vykynuté těsto přendejte na vál a rozdělte na 17–18 stejných dílů (dle tvaru pekáče). Z každého kousku těsta vytvořte placičku a do ní zabalte díl masové náplně.
04.
Buchty skládejte vedle sebe do sádlem vymazaného pekáče a nechte je před pečením dokynout ještě asi 20 minut. Troubu předehřejte na 180 °C.
05.
Buchty potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky, mákem nebo kmínem a pečte asi půl hodiny.