Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Křupavé těsto, sametově lahodná náplň a chuť, která vás jistě překvapí - to jsou taštičky s medvědím česnekem, cibulkou a morkem. Hodí se jako předkrm, ale i netradiční večeře nebo zajímavé pohoštění pro hosty!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 kusů
Náplň
  • 1 kg morkových kostí
  • 1 lžíce másla na smažení
  • 1 ks cibule
  • 1 ks stroužku česneku
  • 250 g medvědího česneku
  • 1 špetka soli a pepře
  • 2 g mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 lžíce strouhanky
Těsto
  • 1 balení listového těsta
Na dokončení
  • 1 ks vejce na potření
  • 1 lžíce sezamu
Článek

Neobvyklá chuť těchto taštiček vás překvapí a rozhodně je nebudete dělat naposledy! Chcete-li si ulehčit práci, je možné ze surovin připravit i snazší závin. A pokud nemáte po ruce zásobu medvědího česneku, skvěle vám poslouží i klasický špenát.

Postup

01.

Připravte si morek: Kosti pečte v troubě při 200 °C asi 15-20 minut, dokud se z nich neuvolní morek a nebude lehce zlatavý. Pak kosti vyjměte a nechte zlehka vychladnout. Lžičkou vydlabejte morek a dejte ho do misky.

02.

Připravte náplň: Na pánev dejte máslo a nechte ho rozpustit. Pak vmíchejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova. Přidejte nasekaný česnek a krátce opečte. Duste, dokud špenát nezměkne a neztratí vodu. Dochuťte vše solí, pepřem a muškátovým oříškem.

03.

Dodělejte náplň: Do prochladlé špenátové směsi vmíchejte vydlabaný morek a parmazán. Pokud je směs příliš řídká, můžete přidat strouhanku. Náplň nechte lehce vychladnout.

Tip: Pokud je na vás chuť medvědího česneku moc výrazná, nahraďte ho zčásti špenátem nebo z receptu vynechte klasický česnek.

04.

Balení listového těsta rozviňte a nakrájejte asi na pět pruhů, na které do poloviny navršte náplň. Pak je přehněte, zmáčkněte okraje a nařežte nožem vrchní stranu, aby byla vidět náplň. Naskládejte na pečicí papír a dejte na plech.

05.

Jednotlivé kousky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamem. Pečte při 200 °C asi 25-30 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý.

Načítám