Hlavní obsah

Bramborový závin

Hodnocení:
(131)
Foto: Erika Pilátová
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Máte rádi slané koláče? Bramborový závin je skvělou variantou. Se slaninou a sýrem chutná božsky. Podávat ho můžete za studena i za tepla.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 500 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
Na dohotovení
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 1 lžička cukru
  • 150 g sýru Niva
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Brambory ve slupce uvařte den předem. Pak je oloupejte a propasírujte.

Krok 2: Přidejte k nim vejce, mouku smíchanou se solí a vypracujte těsto. 

Krok 3: Slaninu nakrájejte a opečte na trošce oleje dozlatova. Tuk slijte na minimum a slaninu nechte stranou. Do pánve dejte na kolečka nakrájenou cibuli a opečte doměkka. Přidejte cukr, promíchejte a ještě krátce opékejte.

Krok 4: Těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi 8 mm. Naneste na něj vrstvu slaniny, přidejte cibuli a pak rozdrobený sýr. Těsto opatrně zaviňte a okraje přimáčkněte. 

Krok 5: Závin opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem.

Krok 6: Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30 až 35 minut.

Ze slaných koláčů doporučujeme vyzkoušet také rychlý z listového těsta se sýrem a cuketou nebo sofistikovanější obrácený mrkvový koláč.

ynezorPumanzeSaNyknalC
13. 5. 2022

Reklama

Sdílejte článek