Hlavní obsah
2,9
(135)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Máte rádi slané koláče? Bramborový závin je skvělou variantou. Se slaninou a sýrem chutná božsky. Podávat ho můžete za studena i za tepla.

40 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 500 g brambor
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 ks vejce
  • 1 lžička soli
K dokončení
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička cukru
  • 150 g sýru s modrou plísní
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Brambory ve slupce uvařte den předem. Pak je oloupejte a propasírujte.

02.

Přidejte k nim vejce, mouku smíchanou se solí a vypracujte těsto. 

03.

Slaninu nakrájejte a opečte na trošce oleje dozlatova. Tuk slijte na minimum a slaninu nechte stranou. Do pánve dejte na kolečka nakrájenou cibuli a opečte doměkka. Přidejte cukr, promíchejte a ještě krátce opékejte.

04.

Těsto vyválejte do tvaru obdélníku na tloušťku asi 8 mm. Naneste na něj vrstvu slaniny, přidejte cibuli a pak rozdrobený sýr. Těsto opatrně zaviňte a okraje přimáčkněte. 

05.

Závin opatrně přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete ho rozšlehaným vejcem.

06.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 30 až 35 minut.

Ze slaných koláčů doporučujeme vyzkoušet také rychlý z listového těsta se sýrem a cuketou nebo sofistikovanější obrácený mrkvový koláč.

Reklama

Související témata:

Načítám