Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Už nevíte, co s houbami? Vyzkoušejte závin provoněný houbami a bylinkami. To vše v křehkém a křupavém těstě v podobě závinu. Věřte, že se po něm jen zapráší.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 180 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 70 g řeckého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 ks vejce
Náplň
  • 1 hrnek čerstvých hub
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g anglické slaniny
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 50 g másla
  • 250 g ricotty
  • 1 ks vejce
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte mouku. Vmíchejte sůl, přidejte pokrájené změklé máslo a jogurt. Vypracujte hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a nechte chvilku v chladu. Mezitím připravte náplň.

02.

Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a slaninu na kostičky.

03.

V pánvi nechte rozpustit máslo. Opečte na něm cibuli a po chvíli přidejte slaninu. Opečte ji dozlatova. Pokud pustí hodně tuku, slejte ho.

04.

Přidejte houby a krátce je opečte. Vmíchejte kmín, tymián, česnek a promíchejte. Nechte rozvonět a směs ještě krátce opečte. Stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout.

05.

Ricottu prošlehejte s vejcem. Osolte, opepřete a promíchejte ji s houbovou směsí.

06.

Těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Naneste na něj houbovou směs. Okraje nechte volné. Pak těsto zatočte a okraje pevně přimáčkněte, aby se při pečení neuvolnila náplň.

07.

Závin přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Můžete jej také dát do chlebíčkové formy, bude dobře držet tvar. Nakonec ho potřete rozšlehaným vejcem a pak jej na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla při pečení unikat pára a těsto se nepotrhalo.

08.

Závin pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Můžete ho podávat se zeleninovým salátem, podle chuti.

Načítám