Hlavní obsah
4,0
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Džuveč asi znáte pod názvem srbské rizoto, které bylo nedílnou součástí repertoáru školních jídelen. Nemusí se ale nutně jednat o prapodivnou směs s rozvařenou zeleninou... V dnešním receptu si ukážeme, jak ho připravit z kvalitních surovin tak, že si na něm určitě pochutnáte.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 300 g kuřecího masa
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks lilku
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g čerstvých červených paprik
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g mrkve
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 400 ml kuřecího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 300 g dušené rýže
Článek

Tradiční balkánský džuveč se připravuje nejčastěji ze skopového masa, ale také z oslího. A v našem případě z kuřete. Zvlášť se připravuje masovo-zeleninová směs, která se nakonec smíchá s předem uvařenou rýží. Je výhodné si předem vše nakrájet a pak už stačí postupně přidávat jednotlivé suroviny.

Postup

01.

Nejprve ve větší hluboké pánvi na olivovém oleji orestujte kousky osoleného a opepřeného kuřecího masa, najemno nasekanou cibuli a kostičky mrkve. Po chvilce přidejte i plátky česneku. Společně vše restujte, dokud směs nezačne zlátnout.

02.

Nyní přidejte do pánve rajčatový protlak, zarestujte ho. Pak do této směsi přidejte na kostičky nasekaný lilek a papriku. Vše zalijte vývarem a vařte, dokud nebude maso, a zejména mrkev téměř měkká. Před koncem vaření přidejte do pánve i hrášek.

03.

Nakonec do masovo-zeleninové směsi zamíchejte předem uvařenou rýži a prohřejte. Dle chuti džuveč osolte a opepřete. Ihned podávejte ozdobený oblíbenou čerstvou bylinkou (petržel, oregano, bazalka atd.)

Načítám