Článek
Tradiční balkánský džuveč se připravuje nejčastěji ze skopového masa, ale také z oslího. A v našem případě z kuřete. Zvlášť se připravuje masovo-zeleninová směs, která se nakonec smíchá s předem uvařenou rýží. Je výhodné si předem vše nakrájet a pak už stačí postupně přidávat jednotlivé suroviny.
Postup
01.
Nejprve ve větší hluboké pánvi na olivovém oleji orestujte kousky osoleného a opepřeného kuřecího masa, najemno nasekanou cibuli a kostičky mrkve. Po chvilce přidejte i plátky česneku. Společně vše restujte, dokud směs nezačne zlátnout.
02.
Nyní přidejte do pánve rajčatový protlak, zarestujte ho. Pak do této směsi přidejte na kostičky nasekaný lilek a papriku. Vše zalijte vývarem a vařte, dokud nebude maso, a zejména mrkev téměř měkká. Před koncem vaření přidejte do pánve i hrášek.
03.
Nakonec do masovo-zeleninové směsi zamíchejte předem uvařenou rýži a prohřejte. Dle chuti džuveč osolte a opepřete. Ihned podávejte ozdobený oblíbenou čerstvou bylinkou (petržel, oregano, bazalka atd.)