Hlavní obsah
4,0
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

České rizoto má sice s italskou předlohou společné jenom jméno, jinak je to ale příjemné a levné jídlo, které bude skvělé i ze zbytků masa z vývaru.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Rizoto
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 čtvrtka celeru
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 hrnku rýže
  • 3 hrnky drůbežího vývaru
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 300 g vařeného kuřete
K podávání
  • 50 g sýra
Článek

Tento recept je součástí projektu Vaříme levně. Přineseme vám šest receptů na obědy nebo teplé večeře pro čtyřčlennou rodinu na celý pracovní týden tak, že průměrná částka za porci nepřesáhne 30 korun (a jeden recept je navíc pro ty, komu některá surovina opravdu nechutná). Jak při vaření ušetřit?

Vařené maso jsem obrala z kostí a křídel, které mi zbyly po vykostění kuřete a uvaření vývaru. Věděla jsem, že maso budu používat do dalšího jídla, proto jsem vývar netáhla příliš dlouho. Důležitá byla i úspora energie. Dobrý, i když ne tak silný kuřecí vývar uvaříte i za necelou hodinu. O barvu se postará slupka z cibule a špetka kurkumy. Část vývaru a maso použijte při vaření rizota, ze zbytku pak můžete připravit třeba drožďovou polévku s knedlíčky.

Postup

01.

Kořenovou zeleninu pořádně omyjte (slupky přidejte do vývaru) a nakrájejte na menší kostičky. V hrnci rozpalte olej na středně vysokou teplotu, vsypejte zeleninu, osolte, opepřete a lehce opečte, až se rozvoní (potrvá to 3–4 minuty).

Tip: Možná vás překvapí, že jsem do rizota použila kromě mrkve i celer a petržel. Je to můj oblíbený způsob, jak dětem propašovat do jídla víc zeleniny. Malé kostky se ve směsi s rýží téměř ztratí a děti je snědí bez problémů. Naopak nepoužívám cibuli, ke které mají výhrady. Když vám cibule v jídle nevadí, přidejte ji ke kořenové zelenině.

02.

Odměřte si rýži a propláchněte ji na sítku. Připravte si k ruce i dvojnásobné množství vývaru (na 1,5 hrnku rýže budete potřebovat 3 hrnky vývaru).

03.

Hrnec částečně stáhněte z ohně a přidejte mletou červenou papriku (dodá rizotu barvu a další vrstvu chuti). Dobře, ale krátce ji promíchejte v horkém tuku a zalijte odměřeným vývarem.

04.

Hrnec vraťte na oheň, vsypejte propláchnutou rýži a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na velmi mírný, přiklopte pokličkou tak, aby mohla unikat pára, a opravdu zvolna (stupeň 2–3 z deseti) vařte bez míchání asi 20 minut. Při tomto způsobu vaření rýže vstřebá všechen vývar a nic se nepřipálí.

05.

Po dvaceti minutách bude rýže uvařená tak akorát. Přidejte ještě hrst mrazeného hrášku a obrané kuřecí maso, teď zlehka promíchejte a nechte už jenom minutku lehce prohřát. Kopečky jako ze školky vytvoříte pomocí naběračky nebo hrnečku, které vypláchnete studenou vodou. Na talíři je posypejte ještě trochou strouhaného sýra a ihned podávejte.

Tip: Na dobré rizoto vám bude stačit i menší množství masa. Já měla zbytků hodně, protože jsem chtěla zjistit, jak si poradí s vykostěním kuřete podle videa třináctiletý syn. Proto jsem ho zkusila připravit podruhé ze dvou masitých skeletů na vývar z řeznictví. Znovu se mi z nich podařilo uvařit hrnec vývaru a obrat 300 g masa.

Vaříme levně

Chcete ušetřit při vaření, ale zároveň nechcete nic ošidit? Máme pro vás řadu receptů na chutná, vyvážená jídla, která nezruinují rodinný rozpočet. Skvělou inspirací vám bude levný jídelníček na celý týden, v němž jedna porce vyšla na 30 korun. Připravily jsme v něm následující recepty:

Obrané kuřecí maso z vývaru se skvěle uplatí i jako náplň do taštiček z listového těsta nebo toastů či zapečených tortill.

Reklama

Načítám