Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Recepty z pořadu Babičko, vař!

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 dávky
  • 150 g rýže arborio
  • 125 g listového špenátu
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 2 ks šalotky
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 150 g parmazánu
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Do hrnce dejte vodu, osolte a přiveďte k varu. Do vroucí vody ponořte všechen špenát a nechte ho minutu povařit. Poté ho vyndejte a ponořte do misky s ledovou vodou, aby se ochladil. Dobře vyždímejte a dejte do blenderu. Přidejte 20 g parmazánu, polévkovou lžíci oleje a trochu vody, ve které se špenát blanšíroval. Vše vymixujte do hladkého krému a nechte zatím stranou.

02.

V hlubší pánvi rozehřejte přibližně 40 g másla, přidejte lžíci oleje. Šalotku oloupejte, nakrájejte najemno a přidejte do pánve. Restujte ji dosklovata, poté přidejte najemno nasekaný česnek. Vše smažte ještě zhruba minutu.

03.

Přidejte rýži a za stálého míchání ji lehce osmahněte. Zrnka rýže by měla začít sklovatět. Přidejte víno, čerstvý tymián, trochu soli a pepře. Zamíchejte a na mírném plamenu nechte víno skoro zcela zredukovat. Pak do pánve postupně přilévejte horký vývar: vždy přidejte jednu naběračku, zamíchejte a počkejte, až se skoro všechna tekutina vstřebá do rýže. Tímto způsobem postupujte, až spotřebujete všechen vývar a rýže bude uvařená al dente.

04.

Poté pánev odstavte, přidejte špenátový krém, zbytek parmazánu (ten nastrouhejte) a zbylé máslo nakrájené na kostičky. Vše dobře promíchejte do krémové konzistence.

Načítám