Hlavní obsah

Redaktorka hubne: 25 kilo musí dolů 17

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kde se stala chyba?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

17. díl - Tento díl by mohl mít podtitul Když se hubnutí zastaví. Za poslední týden jsem totiž nedala ani deko dolů. Může to být tím, že jsem byla nemocná a necvičila? Nebo někde dělám chybu?

Článek

Kdo někdy držel dietu a snažil se shodit nadbytečná kila, pak moc dobře ví, že to prostě nejde hned. A pokud hubnete, pak počítejte s tím, že vás vždy něco nemile překvapí. Ale proč se váha najednou zastaví? „Pokud budete v pohodě, pravidelně jíst, odpočívat a spát, pak by se vám váhový úbytek zastavit neměl," říkal mi při minulé konzultaci Ing. Petr Havlíček. Snažím se to dodržovat. Snažím se. No dobře. Neodpočívám a nespím. Respektive jen minimálně. Jenže prostě a jednoduše - nemám čas. Co s tím?

Hubnutí je dlouhý proces

Proces snižování tělesné hmotnosti je dlouhodobá záležitost. Tedy, v případě, že se nechcete seznámit s jo-jo efektem. Pokud už jste někdy s nadváhou či obezitou bojovali, počítejte s tím, že „strašák" v podobě kil navíc tady pořád někde je. Důležité je uvědomit si na začátku důležitou věc, a to, že existují dva velmi odlišné procesy. První věc je hubnout a ta druhá pak hubnout zdravě. Pokud přestanete jíst a začnete cvičit, kila sice půjdou dolů, ale jakmile se vrátíte k vašemu běžnému jídelníčku (pokud dřív nezkolabujete), pak počítejte s tím, že to, co jste shodili, můžete mít velmi rychle zpět. Důležité je proto hubnout zdravě - tedy dodržovat zásady správné výživy (jíst pravidelně, menší porce, pít hodně tekutin...).

Plató efekt

Zjistila jsem, že můj problém má dokonce název. Stav, kdy se váha ani o kousek nehne dolů, se nazývá plató. Je to období, kdy po více (většinou), ale i méně úspěšném hubnutí následujeněkolik dnů, kdy se bez zřejmého důvodu pokles hmotnosti výrazně zpomalí nebo dokonce zastaví. Čím delší dobu hubnete a čím je vyšší váhový úbytek, tím je plató častější a trvá déle. Proto mnoho lidí hubnutí prostě vzdá.

Já ale ani omylem. Dole ještě nemám ani 5 kilogramů a cesta k postavě před těhotenstvím je ještě pěkně dlouhá. Stejně ale doufám, že s tím „plató" už na léto obléknu svou oblíbenou džínovou minisukni (která zatím leží zavřená na dně skříně...).

Foto: archiv autorky

Michal Šubr po tréninku se mnou ještě poctivě cvičíFoto: archiv autorky

Prevence plató

Než si začnete dělat výčitky svědomí, co je špatně, je dobré vědět, že se jedná o situaci zcela normální a že se vlastně tělo brání ubývání zásobního tuku:

  1. Pokud jste už dosáhli optimální váhy, je možné, že vaše tělo prostě dál nechce hubnout. Poslechněte jej! Nechtějte nemožné a uvažujte reálně. Vždy si vzpomeňte, jaká byla váha výchozí a jak obrovským úspěchem je to, co už jste shodili!
  1. Tělo se při hubnutí adaptuje na celou řadu změn ve stravování či fyzické aktivitě. Doba, kdy se vyrovnává s touto situací, může být různě dlouhá, někdy i řadu týdnů. Připomínejte si proto také, že i nepřibrat je úspěch!
  1. Překvapte své tělo něčím jiným, novým! Tělo se velmi rychle přizpůsobí jednomu druhu diety či jedné fyzické aktivitě, což je důvodem, proč třeba deset let těžce fyzicky pracující člověk začne nabírat na váze. Jde o to, že tělo si zvykne a začne pracovat efektivněji a úsporněji. Jak na to?
  • zkuste nové recepty, inspirujte se v časopisech či knihách
  • nastartovaný metabolismus udržujte menšími jídly v kratších časových intervalech
  • omezte příjem nejen tuků, ale pozor i na nadbytek sacharidů (nenavyšujte přílohy, ale zeleninový salát)
  • snažte se pít neenergetické nápoje a přestat sladit kávu a čaj
  1. Pohybuje se a začněte dělat sport, který jste ještě nikdy nezkusili. Pak vystupte o zastávku dříve, místo výtahem jděte pěšky, choďte rychleji, při procházce zařaďte více kopcovitý terén atd.
  1. Když se hubnutí zpomaluje, nesnažte se ubírat energetický příjem pod cca 4500 kJ. Tělo si totiž při hladovění, nebo při pocitu, že bude hladovět, začne dělat zásoby, tzv. „spořit" na horší časy.

Reklama

Související témata:

Načítám