Hlavní obsah

Rekonstrukce bytu v paneláku: Bílá a minimalismus tu kralují

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Reklama

Panelákový byt nebývá zrovna bydlení snů. Ale mohl by být! Když si majitelé povolají na pomoc odborníky, dají se s ním dělat divy. Tato zdařilá rekonstrukce brněnského bytu je toho důkazem.

Článek

Když mladá rodina zdědila byt v panelovém domě v Praze, bylo jasné, že ho k bydlení využije, ovšem ne v podobě, ve které se tehdy nacházel. Byt měl totiž stále původní dispoziční řešení a vybavení ze 70. let. O to větší to byla výzva pro Tamaru Kolaříkovou a Reného Dleska ze studia RDTH architekti.

Z bytu rovnou do muzea

Byt o 68 m² vznikl v sedmdesátých letech a až do roku 2020 zde neproběhla žádná rekonstrukce. Původní bytové jádro bylo dokonce natolik autentické, že se po domluvě architektů s Moravskou galerií v Brně stalo součástí její stálé expozice. Přáním rodiny bylo zrekonstruovat byt tak, aby se zde nacházela velkorysá obytná část ke svobodnému využití a dvě menší soukromé místnosti.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Byt v panelovém domě prošel radikální rekonstrukcíFoto: Archiv Institutu bytového designu

Dispozice se zásadně změnila

Nové dispoziční řešení nenechalo skoro nic na původním místě. Hlavní obytná místnost nyní zaujímá skoro polovinu podlahové plochy a otvírá se přes celou šířku budovy. Na délku má 12 metrů. Uprostřed se nachází kuchyně a skladovací prostory. Na východním konci je jídelna, na západním obývací část oddělitelná závěsem. Za kuchyní se nachází koupelna, do níž proudí denní světlo skrze otvor vyplněný mléčným sklem, který je umístěný nad kuchyňskou linkou.

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Původní stěny při rekonstrukci očistili na betonFoto: Archiv Institutu bytového designu

Odkaz na panely

Co se použitých materiálů týká, v bytě se nyní prolínají vrstvy původních hrubých povrchů a nových minimalistických prvků. Původní stěny architekti očistili na beton. V některých místnostech je pak překryli jediným nátěrem bílé barvy tak, aby byl patrný charakter panelových stěn.

Podlahu nově pokrývá marmoleum, které je charakterově velmi blízké panelové výstavbě. Na první pohled v bytě panují střídmé barvy. Všechen vestavěný nábytek je bílý a matný. Koupelnu ovšem pokryla síť malých obkladů v hřejivé růžové barvě.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.

Autoři interiérů realizovaných v roce 2020 se mohli do šestého ročníku soutěže hlásit od 1. listopadu 2020 do 28. února 2021. Vítězové budou oznámeni na Living Foru 2. září 2021. Přihlášku, stejně jako všechny výherce a nominované z předchozích ročníků, najdete na stránkách soutěže.

Reklama

Související témata:

Načítám