Hlavní obsah

5 tipů, jak opticky zvětšit malý obývák

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Vykouzlit z maličké místnůstky palácovou komnatu zatím bohužel nikdo neumí. Přesto existují triky, kterými můžete do ne příliš prostorných pokojů vdechnout trochu vzduchu a života navíc. Alespoň opticky. Jak se o to postarat u obýváků?

Článek

Nebyl k vám byt zrovna štědrý a musíte se spokojit s malým obývákem, ve kterém si připadáte jako sardinky v konzervě? Nevěšte hlavu! Jeho prostor se totiž dá trochu zvětšit hned několika triky, díky nimž se budete moct v jedné z nejvíce využívaných místností znovu volně nadechnout. Jak na to?

1. Inspirujte se minimalismem

Začněme tím nejjednodušším, i když pro mnohé poměrně nepříjemným krokem – zbavte se zbytečností. Nemusíte být největšími milovníky a příznivci minimalismu, abyste mohli uplatňovat některé z jeho principů. Ten nejdůležitější z nich, minimum nadbytečných věcí, vám ale s malými prostory může opravdu pomoci. Rozlučte se s dekoracemi, na které se akorát práší. Proberte poličky a sundejte z nich vše nepotřebné. Zbavte stůl starých časopisů a proberte povalující se obálky. Uvidíte, že i tenhle malý krok prostory uvolní.

2. Zaměřte se na světlo

Nejspíš víte, že hlavní roli roli v optických hrátkách s prostorem mají barvy a světlo. Co se světla týče, pusťte do místnosti co nejvíce toho přirozeného denního. Těžké a neprůhledné závěsy vyměňte za žaluzie nebo rolety přes den vytažené, hustě tkané záclony nahraďte jemnými průhlednými. Jak dostat víc světla do koupelny? 

Do pokoje vhodně umístěte zrcadla. Ideální je jedno naproti oknu – dostane více denního světla do místnosti a také opticky zvětší její prostor. Pomoct si můžete i velkým zrcadlem postaveným ze strany okna, případně místo něho zvolte skříň se zrcadlovými dveřmi nebo světlým lesklým povrchem. A víte, kam byste zrcadlo v bytě dávat neměli? 

Pohrajte si také s umělým osvětlením. Raději než jedno velké, nainstalujte několik menších stropních. Nejméně vhodné jsou visací lustry, které opticky snižují strop. Mnohem lepší jsou bodová světla, u nich si ale dejte pozor na umístění. Měla by být alespoň metr od rohů místnosti, jinak budou vrhat tmavé stíny.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Světlo je při optickém zvětšování místnosti jedno z nejdůležitějších. Zbavte se těžkých závěsů, k oknu přidejte zrcadlo a vymalujte si světlými barvamiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

3. Zvolte správné barvy

Kromě umělého světla vám to denní mohou vynahradit barvy (jak vás ovlivňují barvy v bytě). Ve světlých tónech by se měly nést zdi, podlaha i strop. Pokud máte v domácnosti položené tmavé podlahy, a nechcete nebo nemůžete je vyměnit, zvažte alespoň světlý kobereček či běhoun.

Strop by měl být vždy bílý. Pro optické zvýšení místnosti přetáhněte při malování stropu trochu barvy na stěny a vytvořte na nich vodorovný pruh.

Na stěny jako takové se hodí všechny světlé odstíny chladnějších barev (modrá, fialová, zelená). Ty prostory, na rozdíl od teplých (červená žlutá, hnědá), rozšiřují. Trváte i přesto na teplých barvách? V tom případě alespoň vybírejte z lehkých pastelových odstínů. Nejvzdálenější stěna od okna by měla být o dva stupně světlejší než ostatní.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Na stěny volte světlé odstíny chladných barev a strop nechte bílý. Místnost opticky zvýšíte, když na stěny u stropu přidáte bílý pruhFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

4. Žádný nábytek navíc

Příklad z minimalismu si vemte i při výběru nábytku. Toho by v malých místnostech mělo být naprosté minimum. Zapomeňte na tmavé masivní starožitné kusy a volte malý jednoduchý nábytek ve světlých barvách.

Na místo obrovských skříní postavte vysoké úzké police nebo dlouhé vodorovné skříňky. Vyhněte se celým obývacím stěnám a velkým uzavřeným skříním a přednost dejte otevřeným poličkám či závěsným skříňkám. Platí pravidlo, že lesklé povrchy šíří světlo, zatímco ty matné ho opticky pohlcují. Tam, kde můžete, volte průhledný nábytek, například u stolů a židlí, a přednost dejte nábytku na nožičkách.

Veškerý nábytek posuňte alespoň několik centimetrů od zdi. Může se to zdát kontraproduktivní, ale nábytek v prostoru místnost opticky zvětšuje, zatímco ten namačkaný na zdi může působit klaustrofobicky.

Foto: Cinematographer, Shutterstock.com

Raději než velké obývací stěny volte dlouhý úzký nábytek s lesklým povrchemFoto: Cinematographer, Shutterstock.com

5. Multifunkční nábytek

Vyzkoušet můžete i dva z velkých letošních trendů – zbavit se dveří, nebo je nahradit posuvnými či skládacími, a pořídit si víceúčelový nábytek. Taburety s odnímatelným vrškem či stoličky se tak například mohou snadno proměnit v odkládací stolek. Pokud v obýváku také jíte, posloužit vám může sklápěcí stůl.

Reklama

Související témata:

Načítám